Gumbiranya hari ini...



Sukenye harini.gembira.semangat aje rasenye..Senyum aje..

Kenape eh...


Hari ni adalah ...




hari....





HARI LAHIR SAYA YANG KE  28th










Happy Birthday untuk diri sendiri...heee..

Pejam celik pejam celik dah bertambah usia ku..Semoga dengan bertambahnye usia ini aku dapat buat yang lebih baik untuk diri dan keluarga..Terima Kasih Ya Allah..Syukur....




pssst: Ada sesiapa nak bagi hadiah tak? hihihik...

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Ujian PAP Smear



Nak tanye la sape dah jalani ujian ni..
Ape itu  ujian PAP Smear?
16hb April ni aku ada appoiment untuk jalani ujian ni...
Dulu ada appoiment juga,mase tak lame bersalinkan Alesya tapi aku tak pergi..heeeeee....

Semalam la..mase bawa Alesya pergi klinik untuk wat check up boleh plak Staff nurse tu bercerita pasal ujian ni..
Sudah kerja die kan...
Bila staff nurse tu  tau aku belum jalani ujian tu terusla die bagi aku appoiment untuk jalani ujian ni...
Takut pulak...kih kih kih..Sakit tak ek...


Disini ada info pasal Ujian PAP  Smear

Ujian Pap Smear

Ujian PAP, juga dikenali sebagai PAP Smear, merupakan satu cara untuk memeriksa sel-sel yang dikumpul daripada serviks dan faraj. Ujian ini boleh mengesan jangkitan, inflamasi, sel-sel yang tidak normal atau kanser. Ini bermakna, ia merupakan satu ujian untuk mengesan malignan dan perubahan pra-malignan dalam serviks.

BAGAIMANA IA DILAKUKAN?
Permukaan serviks dikikis perlahan-lahan dengan kayu spatula, secebis kapas atau berus (seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah di bawah) dan kemudian diperiksa di bawah microskop.

Hasil ujian ini akan menunjukkan:
1. Positif: sesuatu yang tidak normal mungkin wujud (sel-sel serviks tidak normal)
2. Negatif: tiada kanser sel ditemui (sel-sel serviks normal)

Remaja yang berumur 18 tahun dan ke atas atau mereka yang telah mula melakukan aktiviti seks digalakkan untuk menjalankan ujian PAP.

MENGAPA IA SANGAT PENTING?
1. Ujian PAP dapat mengesan lebih awal perubahan pra-kanser dalam serviks.
2. Rawatan dapat dilakukan lebih awal dan sembuh sepenuhnya sebelum kanser menjadi lebih serius.

Oleh demikian, adalah sangat penting untuk melakukan ujian PAP setiap 1 hingga 3 tahun.

DI MANA DAN BILA UJIAN DILAKUKAN?
Kebanyakan klinik menyediakan ujian ini, ia dilakukan oleh doktor atau pakar-pakar yang terlatih. Anda sepatutnya melakukan ujian ini bukan pada masa datang haid. Masa yang terbaik ialah antara 10 hingga 20 hari selepas hari pertama haid.


Nota penting:
1. Lebih kurang 2 hari sebelum ujian PAP, anda mestilah mengelakkan daripada dusing (pancutan air yang dilakukan oleh doktor ke atas rahim wanita), atau menggunakan ubat-ubatan untuk faraj atau sabun spermisid, krim atau jeli (kecuali dinasihatkan oleh doktor).
2. Jangan malu untuk bertanya doktor tentang ujian PAP

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Makan Malam Kami

 
Menu kami malam tadi


Simple je..
Sup daging,Ikan goreng,Sayur goreng dan Ulam daun selon

Hubby mintak buat sambal sekali, die cakap sedap makan ngan ulam..Maka nya aku pon buat la...

Ini resepi :

Bahan-bahan

2 biji lada merah besar
2 biji cili padi merah
2 inci belacan
1 sudu besar ikan bilis
2 biji bawang merah (dihiris)
1biji bawang putih
Garam dan gula secukup rasa
Ajinamoto( jika mahu)
1 biji limau kasturi


Cara cara;


1. Goreng lada ( dihiris supaya tidak meletop semasa menggoreng) belacan, ikan bilis dan bawang menggunakan sedikit minyak sahaja. Goreng sehingga keperangan.

2.Tumbuk bahan yang digoreng  sehingga lumat
3. Hidangkan bersama perahan limau kasturi

*Jika suka pedas, tambahkan cili padi.
*Kesedapan sambal bergantung kepada jenis belacan. Pilih belacan yang paling sedap dan original(bukan dari kilang), seeloknya belacan kampung.


AKu goreng lada dan bawang dulu..


Sedap tau..cuba la..heeee

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Tanggungjawab itu




Mengantuk..mata belum boleh lelap lagi...Masih melayan si comel bercakap itu dan ini...Suami ajak tgok tv,tapi kain masih banyak lagi belum berlipat dan berkemas..Buat depan tv si comel tu mesti mengacau..
Biar dulu la..main lagi dengan si comel aku Alesya...

Sudah penat bermain Alesya mula merengek..die dah ngantuk....Tukarkan pempes, bersihkan badan buat ape yang patut,die mintak susu pula...Sebelum tido kena minum susu dulu...
Dah kenyang minum mintak diurut pula...Ikut habit suami..nak tidur kena urut dulu...
Sudah siap nak kena popok dulu..manje anak mama ni...Baring sambil popok dengan kasih sayang..Sangat indah waktu itu.....

Alesya dah lena..mungkin dah mimpi agaknye...Oh ye...aku belum solat lagi..Ya Allah..ampunkan aku..Solat patut aku utamakan dulu....

Selesai solat suami mintak picit..lenguh kaki katanye...Picit suami dulu sambil berbual2 dengannya..Sampai terlelap2 suami..kecian die penat...Terima kasih ma..Abang tidur dulu ye.....

Aduh mata dah mengantuk ....bantal dah pangil2 je rase..Teringat pula kain yang terbiar tadi..Selalu suami tolong juga buat kerja rumah..mungkin hari ini die letih...

Selesai .....nak iron baju dulu la..pagi esok tidak kelam kabut...
Jam dah pukul 12 malam...Oh..Baju Alesya belum packing lagi..esok nak bawa g rumah nenek..
Eh...isi air panas dulu la ..karang Alesya bangun nak susu pula..Ada lagi pinggan kotor..Basuh dulu..Ermm  selesai...cuci muka dulu gosok gigi baru boleh tidur....
Zzzzzzz...




 

YA ALLAH KAU BERIKAN LAH AKU DAN KELUARGAKU  KESIHATAN YANG BAIK
BERKATI LAH  KELUARGA KAMI YA ALLAH
SESUNGGUHNYA KAU MAHA PEMURAH LAGI MENYAYANGI...
AMIN...

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Tak boleh satu kena DUA!!




Jangan ada yang jemu..rini nak cerita pasal anak2 lagi...heee...
Anak aku sowang je, yang sowang lagi tu Danish..sepupu Alesya...


Sudah 2 malam bermalam dekat rumah mertua..Hubby kate nak temankan Danish..Kesian die tak ada kawan...
Aku setuju aje, tak kisah..Tak ape la pergi kerja jauh sedikit.

Dekat rumah mak dah macam ape dah...Sudah macam kapal karam dikerjakan budak dua orang ni...Kemaskan lepas bape minit sepah balik..Hahaa...Mak kate tak kuase nak kemas lagi..hihihi..Kesian mak, tapi aku tengok die happy layan budak dua ni..Almaklumla,tu la dua orang cucu yang die ada setakat ni..Sorang lelaki sorang perempuan...

Anak mak pon dua orang jugak sorang perempuan ( Mak lOng Cha) sorang lagi lelaki ( Hubby aku la tu, papa Alesya).


MAlam tadi bawak budak2 ni jalan2...Hubby belikan diorang menan...Danish nak motor..Cha pon nak..Danish Nak otromen Cha pon nak...Haaa... tak leh beli satu KENA BELI DUA!!!

Kalau tak beli dua karang mereka berebut dan bergaduh...Cha akan gigit Danish..Boleh tahan tu..Danish diam aje merajuk..Cha pulak yang melalak menangis...Dah gigit orang die pulak yang nangis...Anak2...Heee...
Seronok sebenarnya tengok gelagak mereka.terhibur..lupe sekejap masalah yang ada..biarpon kadang2 mereka brgaduh..Meriah...



Minum Susu pon nak sama2..Abg nak minum adik pon nak jugak...


.Bila la aku nak ada anak lagi kan...


Kalau nak ada anak nak bb boy plak la..Heeeeee berangan...

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Ada sesuatu di situ...

 
Ada sesuatu dalam peti ais saye

Cube teka apakah itu??



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Kasih mama..

Mak long a.k a  @e_da  dengan anaknya Danish...
( mak long sowi ea amik pic ni kat blog mak long)


Minggu lepas aku n family bawak mak mertua pergi KL untuk ambil Danish...
Danish satu2 sepupu Alesya...( Anak kakak suami, Mak long Alesya)
Mak long kena kerja di luar Negara jadi mak mertua nak jaga Danish..Itu yang kami ambil Danish nak bawa balik kampung...

Sayu aku tengok dua beranak ni..Si kecil macam tau nak kena tinggal dengan mamanya...
Saat nak di bawa pulang ke kampung mereka saling berpelukan tak mau lepas...Mak mertua nak ambil pon Danish tak mau...
Mujur, bila aku ambil , dia nak ikut aku...

Mak long dah teresak2  nangis peluk Danish...aku pon dah bergenang je...Alahai..sape la sanggup nak berpisah lama dengan anak kan...Cepat2 aku bawa Danish masuk kereta, Bukan ape bimbang melarat pula...


Sepanjang jalan Danish duduk dengan aku..Terkebil2 je mata nye..Diam aje dia...Entah ape die fikir kan...
Sepanjang jalan juga la mak long msj aku bertanyakan Danish...

Nasib baik Alesya baik hati..tak kisah pula Danish duk dengan aku...Baik anak aku ni...hahhah... puji anak sendiri...
Mulut Alesya aje la yg pot pet pot pet menemani perjalanan kami...

Aku pon tak pernah berpisah lame dengan Alesya...Bagaimana la rasenya???



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Group Segar Follower Bunga Hati Mama


Pagi tadi buka blog tgok2 follower aku dah bertambah dengan mendadak...Rupe2 nama aku 
tersenarai menjadi ahli dalam Group Segar Follower Bunga Hati Mama...
Hehehe...apakah itu ...

Jom kite follow sini : -


Sudah berusaha follow semua ahli2 group...Harap2 jgn ada tertinggal...Kalu ada yg tertinggal bgtau ye....


Dan ini adalah senarai ahli2 Group Segar Follower Bunga Hati Mama : -


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Rajin ye anak mama


Ni la aktiviti Alesya..Tiap2 hari tolong mama mengemas...Tak bleh nampak penyapu..mesti nak sapu mama,nak sapu mama....huuu...kalu makin bersih tak ape la sayang...heee...

 
 Bersungguh2 menyapu ..:)

Yang ini pulak,tengah tolong mama memasak..Anak pompuan memang suke men masak2...Hee
Mama tengah sibuk masak,die pon sibuk la jugak..sangat lucu tgok gelagat die...
Mama tanye, Acha tengah wat pe,die jawap,Acha masak mama....heee..masak ape sayang...masak ikan kate Cha..hehehhee...Die bukan pegang ikan ke ape,tengah sibuk kupas2 kulit bawang...Haha..Acha2... Pedih mate nanti anak...



 Dah lepas makan pon rajin jugak...hehee
Lepas makan,nasi dah habis,Cha kate nak basuh pinggan...Die bawak la pinggan tu n susun kat rak pinggan..
Laaaa...pinggan tu belum basuh lagi die dah susun kat situ..huuu
Siap kate dah siap ,dah siap ....


Rajin la sangat anak mama ni kan...alah bukan rajin ape,rajin la mengacau orang..hehhe..budak2 macam tu la, ape kite buat, tu la yang die ikut...Baik kite buat, baik la die ikut n sebaliknye...
Harap2 dah besar nanti Cha rajin la tolong mama ye...Cayang Cha....



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Kosong-Najwa Latif


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

KKM Visit..

Menanti debaran untuk hari ini...
Harap2 semua ok aje...

Sedang sibuk wat itu dan ini kat centre ni,KKM akan datang wat lawatan...
Bersedia semua kawan2!!

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Mood Rindu


Mood rindu nak jalan2 ngan Cha n papa...
Pic tahun lepas kat Tol sungai besi...Mase tu pi jalan2 KL...
Nak jalan2 untuk hilangkan tensen..terapi yang sangat berkesan!! tak caye cube laaa...heee

Papa bile nak jalan2??? :)

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Pindah Rumah..

sebenarnye sudah hampir seminggu kami sekeluarga berpindah...haaa...saje nak rase hidup berdikari..
Agak seronok juga,tapi kecian juga kat hb yang berulang alik skudai ke yong peng...
Kate hb tak menyewa pon dia masih berulang alik juga,jadi tak da masalah katanye...Erm..cume kadang2 hb terpaksa kerja lebih masa,jadi tak dapat la balik Yong Peng...huu
yang seronoknye kami dapat berkumpul sekeluarga bersama...:)




Rumah sewa baru kami...(cat umah yang agak bercapok..dah minta tuan tanah tukar...hehhehe)

Ini aje perabot yang ad...Tv pon asal boleh tgok aje..ape pon ..Alhamdulillah...
aktiviti terbaru Alesya..men Ps...Boring agaknye tak da kawan...hehhhe..kat umah mak ramai yang melayankan die...


Berguna juga Ps yang ku hadiahkan untuk hb mase harijadi die..hehhehe

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Pertandingan Bowling!!!

Pada 4 mac lalu, BP Renalcare Sdn Bhd telah menganjurkan satu pertandingan bowling diantara semua staf BP renalcare Sdn Bhd...Buat pertama kalinye pertandingan ini diadakan...Aku dah bertahun la juga tak layan game ni...Dulu memang gila la men,dah ada pertandingan tu yg join sekali tu...

Happy la jugak kan dapat jumpe kawan2 dari centre len... 


Staff BP Renalcare Yong Peng Sdn Bhd
( Masha,Man, Kak Aza,me,Eja n Azizi..Yang kecik2 tu anak kak aza n anak aku ..:))

Lane 9 ,lane tempat aku n team bertarung...



Pilih bola yang paling ringan..hehhe

Bersedia!! harap2 jatuh semua..

Kak Aza, ...macam teror je kak...hhuhu...

Alesya pon nak men jugak...



My team..Kamarul ( Simpang Renggam ), Me ( Yong Peng ), n Noraini (Segamat)


Game dah habis...Ni game kedua...


Layan karenah si kecil...


 Menangis la pulak..tak perasan mama die kat mane..hehehe


 
Sempat posing dgn geng lame...Lia,sekarang dah jadi Staff Nurse Incharge kat Simpang Renggam..


Ni Keputusan Pertandingan :-

( Tak sangka aku ingat aku men teruk..rupenye ad lagi yg bawah aku..heheheh,jgn marah kawan2)


PERTANDINGAN BOLING TERBUKA ANGGOTA BP RENALCARE SDN BHD
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
3PRGTSITI AZIZAH564298
3LYPMOHD NURLUKMAN717514614
3PBPLATTHA5951110
354
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
4LSGTAYUB10488192
4PBPREKHA496711613
4PKLGSITI FATIMAH442771
379
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
5LBPAZIZUL106100206
5PBPMASHA66781448
5LBPDIN73105178
528
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
6PRGTWAN NURDIYANA5871129
6PKLGHASHIMA61581199
6LYPAZIZI131118249
497
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
7LKLGHAMIDI160137297
7LZAHAR1211012221
7PSRSUZIANA5856114
633
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
8LBPMD SALLEH134145279
8LKLGMUSTAQIM991102093
8PSRSITI NORAINI6057117
605
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
9LSRKAMARUL121144265
9PYPNORLELA106731795
9PSGTNORANI5955114
558
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
10LBPAMIRUL 11092202
10PBPYANA849117510
10PKLGMAZIYANTI453883
460
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
11PYPSUHAILAZA8076156
11PSRAZIEYLA847215612
11LBPWAN6368131
443
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
12LSRSYAHIR8477161
12PRGTCHUA BONG CHE537212511
12PBPSTELLA7891169
455
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
13LHQCHUA YEE CHUN85121206
13PBPNANI103961994
13LHQGOYAL74105179
584
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
14LRGTMD FARIS107125232
14LRGTMD NAZUWAN1201022222
14PSRNAS ELIA52101153
607
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
15LKLGFIKRI6572137
15PBPHAFIZAH596712615
15PYPFADHLIZA235275
338
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
16LSRNAZLAN12894222
16LBPSHAFIQ921071997
16PRGTERTI SUTINA4568113
534
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTAL
17PBPFAUZIAH9277169
17PBPCATHERINE82891716
17LRGTMD SHAHRIL92118210
550




PERTANDINGAN BOLING TERBUKA ANGGOTA BP RENALCARE SDN BHD
( WANITA)
LANESEXBRANCHNAMEGAME 1GAME 2TOTALPOS
13PBPNANI103961991
9PYPNORLELA106731792
10PBPYANA84911753
17PBPCATHERINE82891714
12PBPSTELLA78911695
17PBPFAUZIAH92771696
11PYPSUHAILAZA80761567
11PSRAZIEYLA84721568
14PSRNAS ELIA521011539
5PBPMASHA667814410
6PRGTWAN NURDIYANA587112911
15PBPHAFIZAH596712612
12PRGTCHUA BONG CHE537212513
6PKLGHASHIMA615811914
8PSRSITI NORAINI605711715
4PBPREKHA496711616
7PSRSUZIANA585611417
9PSGTNORANI595511418
16PRGTERTI SUTINA456811319
3PBPLATTHA595111020
3PRGTSITI AZIZAH56429821
10PKLGMAZIYANTI45388322
15PYPFADHLIZA23527523
4PKLGSITI FATIMAH44277124





* Team aku tempat ke lima
* Aku tempat kedua..nasib tak no 1...hehehehe



Nanti nak men ngan hb plak...yeaaaaahh... Bye...

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina