Bercuti

Alhamdulillah aku diberi kesempatan lagi untuk keudara disini....:)
Mood happy hari ini..kami sekeluarga dalam perjalanan ke kuala lumpur untuk bercuti...
Doakan kami selamat pergi dan selamat sampai ye...
Ok jumpa lagi...:)
Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Worldless Wednesday

 
 
Rindu sangat zaman ini..:)

Pengalaman yang sangat manis..

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Nasik Ambang

                                                                                   
 Menu simple kami malam ni...Memang simple coz kemalasan melanda..hiiii..
 

Nasik Ambang..(Beli je kat pasar...Hee)

 Tadaaa..tu die nasik ambang..Hubby beli yang lauk basic je..


 Haaa.ni die lauk tambahan aku...Ayam masak kicap..Sinonim kan dengan nasik ambang..
Yang ini di masak dirumah tak ada jual..hehhehe...


Nampak berselera kan..Jemput semua..:)

Nasik ambang adalah makanan masyarakat jawa di Johor..(Belah Suami)
 



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Jiran

Selamat pagi ..
Dah lame tak update rasanye...ada sesiapa rindu ke nak bce n3 saye....hehehe..perasan saje...
Bukan ape pc rosak le ..lappy lak dh lame tak upgred sesangt la lembab..huu..nasib le ad hp cap ayam ni...heheh..
Dah lame tak update tak da idea pulak nak megupdate nye. Huuu..
Ok la ada idea karang saye update lagi la ye...
Bye...
Aci tak n3 ni yang tak da kena mengena langsung dengan tajuknye....hihihi. Jgn mare ye .....
Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

try test

Saje try guna hp....
Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Rezeki hari ini...

 
Pagi tadi dah nak sampai tempat kerja dapat col dari my boss..
 
" lela kau dah ambil makcik Manisah tak...???" Laa.. sudah...aku lupa nak singgah umah patient ni...Semalam suami die mintak tolong aku bawak kan die untuk pergi buat rawatan Haemodialisis...
Patah balik la aku...My boss tolong punch card kan untuk aku hari ini..
Sorry makcik saye lupe...Heee...dah tua la kot...Mudah lupe...tak patut je ek...
 
Hari ini murah rezeki ada patient belanja makan..Belanja makan KFC tu...Mungkin berkat tolong tumpangkan patient pagi tadi..hehehhe..

Aku bawak balik makan dengan Alesya ...Rezeki ni aku kongsikan dengan anak aku sowang tu..Makan sedap sowang2 tak makan dengan si kecik tu tak best pulak rasenye,lagi pon waktu lunch memang aku balik rumah, jadi aku bawak la balik sekali..

Tengok la budak momot  tu makan ...sedap je...


Ape pon semoga pesakit2 disini diredhai Allah,moga mereka tabah menghadapi ujian Allah ini...
Doa aku juga moga aku sekeluarga dijauhi dari penyakit kronik ini..Amin...

 


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Merisik




Merisik?? sape yang kena risik ni...Waaaaah..aritu mimpi kena patuk ular tiba2 dah ada orang datang merisik ka??
Hahha..tapinya aku dah berpunya...Huuuu..Sape pulak yang kena risik ni ekk...

Sebenarnya bukan aku atau pon anak aku tu yang kena risik,tak mungkin la kan...Aku dah kawin dan Alesya tu kecik lagi,cebok pon tak pandai ag..Ngeee...:)
Dua orang dari adik beradik aku kena risik semalam...
Waahhh sekali dua la...Macam goreng pisang panas pulak anak2 Pak Amran ni..Kih kih kih...

Ape pon tahniah buat kakak dan adik aku..
Cepat2 kawin tau,aku tak sabar mau dapat anak sedara..heeee,boleh gitu...:)


Gambar hiasan
Aku dulu tak dapat cincin risik pon,dapat cincin tunang terus...hee



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Wardah Persona Give Away Fever 2012


Rase terpanggil nak Join GA..
Buat Pertama kali ni Join..Try mane tau ada rezeki...Tak cuba tak tahu kan...



Sempat lagi kan kak Dieyna??


Sesiapa nak join sila2 kan lah...

Klik Baner cun ni tau..





Aku nak tag








Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Mimpi Ngeri


Tadi bila bace kisah Dya terus teringatkan mimpi aku malam tadi..

Aku mimpi kena patuk ular...Ular tu boleh terbang pastu patuk tangan aku...

Tercungap2 aku cube elak patukkan ular tu,tapi kena jugak kat tangan..Aduh sakitnya yang amat..

Aku pon terjaga ...Dah terjaga pon  masih tercungap2 menahan sakit...sampai berpeluh2...Macam betul je mimpi tu, takut aku....Ngeri je...eeeee...



Cite kat hubby,Hubby ketawa siap buat aksi ular nak patuk si mangsa lagi...Iskk....ye ye aku cerita,die men2 pulak..hahaha sabau aje la den....


Mimpi mainan tidur atau ada maksud tersirat ek??

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Bila lagi???



Bila belum kawin orang akan tanye bila  lagi nak kawin?

Bila dah kawin orang akan tanye bila lagi  nak dapat anak?

Bila dah dapat anak orang akan tanye bila  lagi nak tambah lagi?


Huu...bukan tak teringin nak tambah lagi,tentu saje aku teringin..Tengok orang ada bb lagi la rase tu membuak2..Rindu betul nak lalui saat tu lagi...Dapat bayangkan tak ada nyawa dalam perut kite,bile dah semakin besar die bergerak2..Tak dapat aku nak terangkan dengan kata2 keindahan saat tu...Sangat indah......Belum ada rezeki lagi....Papa pon kata ,tak ape la..nanti dulu...Huuu...Yelah....


Pagi tadi gi jalani Ujian Pap Smear,harap2 ok la resultnye...:)

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Ingatkan panas hingga ke petang...



Rupenya hujan di tegahari...heee


Malam tadi tengah la syok Alesya berlari kesana kemari, die mintak ngan papa nak naik stroller..Isk..mane boleh naik dalam rumah sayang...Ada2 aje la anak mama ni..
Alesya buat aksi2 stunt pulak bila papa tak bagi naik benda tu...Huuu...akkhirnya mengalah la papa...
Naik kan juga la ..tolak2 die, jalan2 kat dalam rumah tu, ala2 jalan kat Mall ..hehhehe
Ada la berapa minit Alesya kat dalam stroller akhirnya die tertidur...

Wah.....awalnya Alesya tidur malam ni...Senyum meleret aku...Heee..dalam hati boleh la tidur awal juga malam ni..Jam belum pon tunjuk pukul 10pm,Alesya dah tidur...Alhamdulillah..


Lena kat dalam Stroller..
( Seksi cikit coz tak berbaju,lepas tukar pampes tak mau pakai baju..lari sane sini...huuuuu,Penat mama kejar..)

Sebelum masuk tidur buat ape2 yang patut dulu la kan...Banyak lagi yang belum berkemas tu..:)
Pukul 11 lebih baru boleh masuk tidur...
Tiba2 Alesya merengek2..Rasenye baru berapa minit la aku lelap.....Nak susu agaknya..bangun la aku buatkan susu...Lepas minum susu mata die bulat tengok aku..Mama nak tgok Upin Ipin...Die bangun tarik aku suh hidupkan tv....
Waaaaaaa...sudah...nape tak tidur sampai pagi sayang..???
Jawap la aku meneman die sampai ke pagi...Papa dah hanyut dah...Kecian pula nak kejut die coz die awal subuh dah g kerja...

Ketawa sendiri aku...Ingatkan boleh la tidur awal,rupanye tak dapat pon...hahaha

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Kek Batik

 
Semalam teringin nak makan kek batik,so balik kerja beli bahan2nye malm tu juga aku buat...Senang aje buat kek ni..Tak sampai berapa minit siap..Aku suka kek ni,dan yang paling penting anak aku pon suke...Kek senang dan sodap,sape2 nak try ni resepinye...
 
 
Bahan-bahan
1 bungkus (350g) biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn milo
1 cwn air
3/4 cwn gula

Cara-cara
 
1.patah2kan biskut
2.dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3.masukkan butter,kacau sampai butter cair
4.kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5.masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dah di selaputi cokelat
6.masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
 
 
Ta daaa...Kek batik saye dah siap...
( Pahit cikit kali ni buat..maybe lebih koko..hahaha)

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Anak oh Anak


Ada dua jam lagi nak balik...Isk ...mengantuk sangat la...Sejak akhir2 ni selalu tidur lewat malam..Bukan kena wat kerja atau ape pon..kena melayan si kecil tu...Kenape Alesya tidur lewat sayang???
Anak2 korang macam tu tak?

Mungkin sebab die dah puas tidur siang...Pagi2 hantar Alesya gi rumah mak die masih sedap tidur kuar masuk kereta pon masih nyenyak tidurnya...Kadang aku balik kerja pon die tidur lagi...Mak kate die bangun kul 11 lebih...Wah....bukan men sedap lagi kamu tidur ye...Jeles mama ni...

Malam tadi aku dengar bunyi bising,aku celik mata tengok jam dah pukul 1 pagi...Dalam samar2 nampak Alesya hanya pakai baju saje..mane seluar n pampers die??? Tadi rasenye die dah baring sebelah aku...Bila mase la die bangun...
Isk...Sejak akhir2 ni Alesya asyik la buka pes die...Mungkin die dah tak selesa..Boleh ke Alesya di ajar pergi ke tandas dalam usia belum pon dua tahun ni???
Mama nak cuba la..... :)

Tahu tak Alesya buat ape malam2 hari tak tidur..Die men bola..Sepak bola macam budak lelaki..1,4,6 sepak...1,4,6 sepakkkkk....Mama ajar 123 sepak..die 146 sepak...heeee ada2 je...
Kadang2 yang buat aku geram die men bola sambil telanjang bulat...eee.....Sabar je la...

Mase hantar g rumah nenek ,Masih nyenyak tidur.Bantal bucuk jangan tertinggal!! Huuu

Ape pon kamu,mama tetap sayang kamu...Muaaaaaahhhh.......

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Kerana Upin & Ipin






Kenape dengan siri animasi kanak2 ni eh??
Bukan ape sejak akhir2 ni Alesya,satu2nya anak aku tu asyik la sangat menonton siri ini..

Malam tadi baru berapa minit tengok ABPBH Alesya dah bising suruh buka Upin & Ipin..Umpan tgok kat hp..Umpan la ape2 pon..tetap tak mahu..berapa minit je die senyap...

Wah..boleh tahan ye anak mama ni..Ikut sape la agaknya??? Papa atau mama..Heeee...Tepuk dada tanya la diri sendiri..kikihhhhh

Papa kate bagi aje la die tgok Upin & Ipin tu...Mama kate mane boleh...No!!!...

Alesya tentu saje tak puas hati...mula la menangis...Menangis aje tak ape la,siap buat aksi guling2 lagi...
Wah.......geramnya...nakal ye...Tak boleh kalah...
Akhirnya mama mengalah..HUuu...Pujuk2 Alesya pon tak jalan..TAK BOLEH kate Alesya...TAK BOLEHHHH....huh...

Papa kate dengan anak pon tak nak kalah...Hahaha...Papa siap ketawakan aku lagi,esok mama g kerja nanti ketinggalan cerita...Huuuu..Teruk aku kena gelakan...

Eleh papa pon nak tgok jugak kan...Huuuu....

Papa yang baik hati pon ambil Tv kat stor dan pasangkan untuk aku..
Heeee..dapat la aku menonton ABPBH malam tadi...
Lalallalala....
Alesya oh Alesya....Selalu bangun lambat dan tidur lewat malam sampai mama sangat mengantuk...Waaaaa....
Anak korang macam tu tak??


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Sejuk perut mama

 
Semalam masa nak solat magrib Alesya sibuk la nak ikut juga bersolat...
Aku letakkan sejadah sebelah sejadah aku dengan harapan die tak kacau aku..
 
 
Aku solat die pon ikut solat...Tak kusyuk aku jadinye bila Alesya mengomel kuat,konon2nye bace surah la tu.....Kuat betul suaranya,kalah suara papanya solat...hihihi..Entah ape yang dibacenya...Ajim ajim..je yang aku paham...
 
Akhirnya aku tergelak sendiri..Terbatal solat aku...Astagafirullah...Tak tahan pulak aku tgok gelagat die...Cepat2 aku snap pic die...Ada amik video tapi tak bleh plak nak upload..hahaha..tak reti...
 
B....nak solat ke nak gelak tu..tegur suami aku dari luar bilik...
Opsss kan dah..Ampun tak wat ag....Aku angkat Alesya bawa ke luar.. kunci pintu dan sambung solat balik...Terjerit2 Alesya kat luar nak ikut aku masuk...huuu.....
 
Sujud versi Alesya..

Tak pe la belajar dulu ye sayang..lame2 nanti pandai solat,jadi anak yang solehah ye...Amin...
Sejuk pulak rase perut mengandungkan die...hihihihik...Baik yang kite tunjuk kat die baik la yang die ikut,begitu la sebaliknya...

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Sekadar Renungan.



Sepasang suami isteri melangkah masuk ke Pusat Haemodialisis sambil berpimpinan tangan..Mereka terus menuju ke kaunter pendaftaran..

Dengan ramah aku meyambut kedatangan mereka...Bermula la tugas aku hari ini...
" Pakcik penat la hari ini" Kata si suami kepada aku...."Pakcik hari ini jadi suri rumah,macam2 pakcik buat" katanya lagi...
" Baru pakcik tahu tugas surirumah bukan senang, Habis awak balik kerja macam mana? tak penat ke??"
Aku hanya senyum penuh makna..

Si Suami membawa si isteri ketempat rawatan..Layanan yang baik di berikan kepada si isteri..Alangkah bahagianya mereka..
Adakah aku akan dilayan begitu dikala aku sakit ,hati kecil ku tertanya2..
Isk....Aku terfikir bukan2 pula...InsyaAllah.....


Kadang2 aku sedih tengok suami yang menengking2 isteri.Depan2 kami mereka buat macam tu..Isteri kamu kan sakit,tak boleh ke bertimbang rase sikit...Hmmmmm....



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Ku bahagia


Cuace nampak mendung diluar..nak hujan lebat nampaknya..
Bila cuaca macam ni aku cepat teringatkan suami ....Kasihan kalu pergi dan  balik kerja kena hujan...Suami lebih selesa bermotor ke tempat kerja..senang katanya..

Teringat juga kat Alesya yang takut bila dengar hujan lebat..Erat betul pelukan die saat tu...

Dua insan yang hadir memberi kebahagiaan pada aku...Papa n Alesya.
Selain mereka tentulah mak dan abah yang telah memberi sepenuh kebahagiaan kepada aku...Dari aku tak tahu ape2 sampai la aku dah tahu banyak perkara..Terima Kaish tak terhingga kepada mereka...Rasanye tak terbalas aku...

Terharu aku bile insan2 ini meraikan hari kelahiran aku tempoh hari..Aku tak minta semua tu, tapi dah diraikan tentula aku gumbira sangat2...Terima kasih..



Kek dari my hubby..


Kek dari Marsha
Marsha cik misi kat tempat kerja aku..Tak sangka die belikan kek ni untuk aku...Terima kasih ye...


Cha nak happy bday to u...lallalaalllaa....
Mulut mengomel,konon2 nyanyi untuk mama...


Dengan kawan2 pat koje..
( kak aza, marsha dan aku)

Ni hadiah dari papa...

Terkejut juga la aku tahun ni..selalu die akan bawa aku sekali suh pilih sendiri tapi kali ni..die beli n pilih sendiri...
Wahhhh....sangat teruja la aku...hihihi..Tq laling...

Malam tu mak abah adik beradik datang umah belanje makan satay, makanan kegemaran aku...heee..Seronok...macam kenduri pulak...Mak abah mertua pon ada datang..
Terima kasih pada semua yang telah membahagiakan aku ...Syukur juga padaNya kerana aku dikelilingi dengan orang2 yang sangat prihatin dan penyayang..Alhamdulillah..

Lupe nak snap pic makan2,teruja sangat mase tu..heheheh........

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina