Perginya Seorang Sahabat

 
Dia baik,ceria,peramah dan kelakar orangnya
  Aku masih ingat waktu dia ditugaskan di cawangan Yong Peng selama seminggu..Dia ditugaskan menggantikan staff nurse yang bercuti di sini...Aku ada minta dia tolong  hantarkan dokumen di HQ office,dia kata boleh... Aku beri die duit untuk isi minyak motor tapi die tolak...Die kata bukan selalu pon tolong...
Beria-ria aku beri tapi dia tetap tolak..
Aku nampak die ikhlas nak tolong...
Aku belikan die keropok dan air kotak...Aku harap yang ini die tak tolak...
Die senyum ambil pemberian aku..
Terima Kasih....
 
Entah kenape aku tak sedap hati aku beri jugak duit untuk dia...aku kirim pada kawan,tapi aku tak sangka die pulangkan balik duit tu....
Ada nota yang ditinggalkan untuk aku...
" Duit Tu beri pada Alesya "
"Cakap sini habis sin" 
 
Oh dia memang baik..tak berkira..
Itulah kali pertama aku jumpa dan berkerja dengan nya.....
 
Kali kedua aku jumpe dengannya di trip patient ke Tioman..Aku dan seorang rakan,Masha wakil dari cawangan Yong Peng . Dia dan seorang lagi kawan wakil dari cawangan Batu Pahat.
Kami ditugaskan membawa pesakit untuk bercuti...
Seronok trip kali ni,sebab kami semua sekepala...
Walaupon penat tapi kami gembira..:)
Masa kat Tioman aku ada temankan mereka buat rawatan Dialisis untuk pesakit.
Aku tengok dia baik dengan pesakit...
Suke melawak,ramai orang senang dengan nya....
Dalam hati aku beruntung tunang dia...
Waktu pulang dari Tioman aku tak turun di Yong Peng,Dia setuju nak hantar aku di Batu Pahat            ( Rumah Mertua).
Selepas semua pesakit dihantar,dia hantar aku pulang ke Batu Pahat.
Dalam perjalanan kami berbual2 panjang..Dalam satu jam lebih juga perjalanan dari Yong Peng ke Parit Sulong Batu Pahat tu....
Banyak perkara yang kami bualkan,dari hal keluarga,hal tunang hal kerja semua diceritakan padaku...
Dari butir bicaranya aku rasa dia ni seorang yang bertangungjawab,maklumla dia anak sulung dalam keluarga....Itulah kali terakhir aku berjumpa dengan nya...Seingat aku masa tu nak sambut ramadhan...ye esoknye 1 ramadhan....
Sebelum turun,dia ada tinggalkan pesan...
Dia cakap nanti kalau dia kahwin jangan tak datang...tak lama lagi je ni...
Aku senyum aje.....
Lepas dari pertemuan tu,aku tak ada jumpa dia lagi...Kami hanya berbalas komen di facebook je...
Dalam bulan september lepas, dia dengan sahabat aku Masha dapat tawaran sambung beljar di HUKM.
Sayang seribu kali sayang dia tak sempat habiskan pelajarannya tu....
Dia terlibat dalam kemalangan di kajang...
Bukan kemalangan biasa tapi kemalangan MAUT...Dia pergi manghadap Ilahi...
Dia dah tiada lagi....Ya Allah...Tuhan lebih sayangkan dia...
Teringat gurau sendanya....
Tak tau la kenapa kehilangan nya amat terasa...
Kamu pergi dengan usia yang masih muda...Jauh lagi perjalanan kamu sahabat...
ye..ajal maut semua ditangan Tuhan..bila2 masa sahaja kita akan dijempot kesana....
Kami redha......
 
Terbaca luhan hati Boss lagi buat aku sayu...
Kami semua disini sayangkan kamu...
Semoga kamu tenang disana
AlFatihah.....
 
I received a call from sn syaril
Thinking another APo or Capd peritonitis
But the tone was calm n extremely soft
That our shafie died in an road accident in kajang hospital

He was hit by a van on the way from Hukm after work
Duving a bike

I was reading the English patient. The sadness compounded the news frozen me

I text my manager n then Kj Azlina of Hukm
Immediately kj called from kajang hospital to assure me someone with him .. N doing all the necessary after math

I thanks her n reminded of the grave situation of driving bike in kl
N I have reminded him to drive car n not bike having told that he stays n kajang
It take 30 min at least to reach Hukm
Everything is too late
Trying to safe petrol n avoidance of jam cost his life ..,

Shafie was interviewed by me n recruited on the spot after his graduation
From Kelsntan mara college of nursing
He is the eldest in family n father a public school teacher he took a givernment loan for his diploma in nursing

He has a bright cheerful voice n occ mischief
Sincere n truthful so
To impress me n others

As few times help to drive me to Hukm last yrs as i was too tired when I went back to study again
He was introduce to the stafs n professors
Very excited n wanted to
Jt Hukm for his post basic

When last batch he was deferred ... He was determine n
Told me he will do well after more experience in Bp

He has overall a very good staf n I will miss h a lot
21-12-12 8am
This morning after less than four hr sleep
I woke up
Try to cycles but fast ran out of steam
Quick shower n getting all steps in motions

The center today all were quite m sad
N I have to put up a face as to hold everyone in place without breaking Down
How did I manged it I not sure
Urgent things to do :
Have to issues condolence
Flowers
Stafs to attend short funeral session letter afternoon when
Body arive to Bp
Getting the accont issues salary oncall critical Capd allowance
His proton car still under bank loan getting the manager to help to sort out
Trying to get n frame his photo to be kept in center for remembrance

Trying to work as usual at the hospital was tough n news spread really fast
But today stafs quite respected me as
I told hamudon our Capd patient from p sulong n he was shock
I told him off that his persistent overload with flud pass one year still managed to be alive
But Shafie dr could not even save him as he is in kl n accident !! He stated to cry ...

I reca ll Shafie always wore slipper to work n said is comfort but I nagged to him
I bought a shoes for him
N he promise to collect from me ... Never in time to wear too

His dream. ?!
I was n am not too sure now
I have not seen
Him more than. 10 weeks his image blurring
...
But he will always be part of bprc n in my memory
Life so short n yet give us in print of a lifetime

Dr Kee
 

Ada lagi yang buat aku jadi sayu...Aku nampak gambar aku di profile pictures...
Terus aku teringat kata2 nya...
" Aku suka gambar ni..aku nampak hensem kat sini"
"tapi ade gambar mak lela terus hancur..."
Huwaaa...tapi aku tak sangka..dia abadikan gambar tu di profie picture nya.....
 

Arwah yang berbaju merah...

Semua tinggal kenangan...
Buat Masha...Moga kamu tabah..aku tahu kamu lagi sedih....
Kau lagi rapat dengan dia kan....
Tapi Allah lebih sayangkan dia...
Doakan dia Masha...Kau jangan abaikan pelajaran kau pulak...INGAT!!!!

Masha....aku dengar tunang arwah masuk hospital...dia tak dapat nak terima kenyataan....
Kesihan dia....



p/s: panjangnye n3 aku kali ni...Tak bace pon tak pe la...untuk kenangan aku jugak..hmmmm..:)

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Untuk Mu Waniey : Happy Birthday to You!!!



Semoga Waniey diberkati Allah ,dimurahkan rezeki dan bahagia selalu....


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

wordless wednesday#12

time to makeup..:)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Segmen Tambah Follower Di Hujung Tahun

 
 
Sudah lama rasanye tak join segmen....
Hari ini  dengan besar hatinye nak join segmen Miss Banu, tanda sokongan padu padanye..hehe..:)

 
 
SyaRat-Syarat Penyertaan
1~Buat entry dan letakkan tajuk: Segmen Tambah Follower Di Hujung Tahun
2~Letakkan Banner diatas dalam entry anda dan linkkan ke entry segmen ini..
3~Follow Blog Miss Banu yer tgk kat atas sekali n follow gak google plus nye tu.. klik jer kat sidebar tuh..(x wajib)
4-Klik Like kat Fanpage FB MIss Banu http://www.facebook.com/pages/Miss-BaNu-StoRy/220198411384672 (leh jugak klik kt sidebar tu)
5-leh juga follow Miss Banu kat Twitter bagi yg ada Twitter tu https://twitter.com/Miss_SyahBaNu (x wajib)
6-Letakkan Jumlah Follower anda setakat ini..dan Target Follower anda dimasa hadapan
7-Dah siap letakkan link entry anda di ruangan komen yer di shoutbox tak dikira..
Tarikh tutup: 29 Disember 2012
  
 
 
 
JUMLAH FOLLOWER : 301
 
TARGET FOLLOWER DIMASA DEPAN : 25 RIBU......(hahahahaa..berangan)
 
 
 

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Berhenti!!!!

 
 
Salam jumaat semua...
Pagi2 harini, masa hantar Alesya kat umah emak,aku dikejutkan dengan ini:-
.....
.....
.....
.....
 
Wah punye la gelabah...Cek cek lesen ic semua...Tgok road tax...semua sempurna aku rase...
Tgok alesya enak tidor kat sit belakang.....
Walaupon sempurna tapi kecut perut juga..hahhaa..
Tengok semua kereta kat depan aku dah kena tahan...wahhhhh..kenape semua kena tahan ni...Seram mak....
 
Jeng jeng jengggg.....
Tibe turn aku pulak disuruhnye meneruskan perjalanan...
Haaaa....lega rasenye...
Tapi kan tapi kan...kenape aku je kena jalan ek..yag lain berhenti plak...
Adakah aku nampak ayu ayu tak pon cun cun tak pon nampak baik aje...hahhahhaha
Mulale nak perasan kan....
Mungkin die dah penat nak tahan semua kereta .kereta pon tengah banyak..nak tahan semua ye jenuh...heeee
Aku tengok ramai mamat2 moto tersadai kat tepi jalan...Haaa kes ape la tu...
Ramai jugak yang tak berani nak meneruskan perjalanan,just tunggu dan lihat aje dari jauh...sudah macam pesta ape aje pagi ni aku tengok...
 
Eh aku nampak seseorang yang aku kenali...
Alamak die kena tahan pak polisi...
Alahai ciannye...
Aku tahu die tak ade lesen...
Dah sudah......
Penat sudah nasihat suh amik lesen tapi masih tak ade kesedaran..hmmmmm...
Macam curah air kat daun keladi je rasenye... 
Hampeh...
Ni dah kena adakah die masih tak sedar jugak...
Entahlah nak......
Sendiri mau ingat la yek....

Habis...itu sahaja cerita untuk hari ini..
Sekian Terima Kasih....hehe
 
 


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

wordless wednesday #11



Terima kasih kak cim aka kak niena
Published with Blogger-droid v2.0.9

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Farhana's Big Day

 
 
Sihat ke hari ini kawan2 maya ku???
Sila tgok tajuk n3 aku kali ini...
Siapa Farhana tu??
Retis ke?? 
Hahaaa..idak le retis pon...
Farhana tu satu satunye adik aku...aku tak de adik lain dah selain daripada die...
 
Ni ha orang nye...
Cantik tak?? tak cantik pon kena cakap cantik gak sebab die adik aku tau..hahha.. boleh gitu...
Jangan mare..:p

Kat sini aku nak tepek beberapa gambar pic perkahwinan die tempoh hari...
Sorry ye baru tepek sekarang..heheh
Sebenarnye adik aku bersanding saing dengan kakak aku...Tapi harini aku tepek gambar adik          dulu k...Len kali tepek gambar akak le polak..
Eh kenape adik dulu ek...hee aku pon tak tau...tak pe lah layaaannnnn....


Selesai dinikah kan mase ni..Sudah sah menjadi seorang isteri kepada encik suami...


 Saat lafaz taklik dibacakan...

 Saat membatalkan air sembahyang...
Dah sah jadi isteri orang adik aku ni...
Tak sangke je rasenye...heee...
Memang tak menahan kesedihan mase tu tau...
aku rapat dengan adik aku..Sekolah pon pernah sekelas tau..Mase tu mase darjah Khas la...
 Aku lambat amik jadi terpakse la sekelas dengan adik sendiri..hahhaha

 Ha yang pic mase bersanding


Sanding dua mempelai sekali mase ni...
 
 Ni dengan mak...


 
 
Cantik kan adik aku..heheh
Pengantin mesti la cantik kan..kalu pengantin tak cantik nak kena mak andam tu .hahah
 
 

 Ni dengan kakak aku yang bersanding bersama mase tu..:)
 
Aku, Pengantin dan kakak ipar...
 

Ni pengantin jugak..tapi pengantin lame..hahaha...
Eh tapi kan mase tu ramai gak cakap aku yang jadi pengantin..ahhah..aku dah ade anak makcik..silap orang...
 

Majlis pihak lelaki...Tema kuning....Cantik gak..:)

 
Yang ni pic outdoor yang aku curik dari fb adik..hehehe..satu je amik..jgn mare...:p
 
 Semoga adik jadi seorang isteri yang solehah kepada encik suami...
Jangan merajuk2 tau..nanti abang pening nak layan..hiiii
Semoga berbahgia..:)
Cepat2 dapat bb, Alesya nak kawan..:p
 
 


p/s : Farhana dan Hafiz dinikahkan pada 28 oktober 2012 yang lalu di Kg Parit Hj Dahlan Yong Peng Johor.
 

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Resepi Crepe Durian

 
Bahan-bahan nak buat Durian Crepe.
250gm tepung gandum
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
Untuk filling:
1 cawan whipping cream 
 Dan isi durian yang telah dilenyek. Dah nama pon durian crepe, wajib lah ada durian kan? 


Cara-caranya senang je. Guna mixer. Masuk tepung, tuang santan dan air. Gaul-gaul-gaul je. Pastu masuk telur, garam, esen vanilla dan pewarna kuning. Pastu kacau je bagi sebati. Ok dah siap. Eh senang nya? ye memang senang je ok

 

Pastu tapis lah benda-benda tadi tu untuk mendapatkan kulit crepe yang halus mulus.  Sebab takut kulit crepe tu menggerutu .Tak tapis pon boleh je....

 
Panaskan non-stick pan dengan api yang sangat-sangat kecik. Oleskan butter sikit dekat pan tu,pastu boleh letak adunan tadi. Buat macam lempeng tu...Senang kan...Kalu boleh buat senipis yang boleh...
First time aku buat tebal je..hahhaha..tak pe la nanti buat lagi yg lebih baik kan...
Yang whipping cream just pukul kasi kental dan gebu ok.

Lepas masak kulit crepe tu boleh la buh whipping cream dengan isi durian tu...
Letak isi durian kat tengah2 whipping cream tu..
Tapi aku buat ritu gaul aje sekali..sedap gak..hehhe
Ok Lepas tu lipat la macam bentuk bantal..




Haa yang ni mencabar cikit..hehehe..Aku lipat buruk je rasenye...hahha..bedal la labu..janji boleh makan kan..:)


Taraaaaa...
Ini lah hasilnye...


Jangan duk kutuk tau..
Ini percubaan pertama...
Tapi rasenye cukup memuaskan..hehehhe



p/s: Ni semua hasil kerjasama dengan encik suami yang berangan nak jadi chef tu..hehhehe


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN

 
Nafas Hari Ini Adalah Anugerah Untuk Hidup Yang Penuh Dengan Berkah
Bersyukurlah Untuk Setiap Hari Yang Diberikan Tuhan Pada Kita
Selamat Ulang Tahun 
Semoga Diberi Usia Yang Panjang Penuh Dengan Kebahagiaan ....
Khas Untuk :-
 
 
KAK DIEYNA 
A Happy Birthday Card
 
 
 
Beli Roti Di Sore Hari
Roti Bakar Nikmat Sekali
Hari Ini Ada Yang Happi
Hari Lahir Terulang Kembali

p/s : Kak Dieyna merupakan salah seorang ahli GSF..Sesiapa yang tak kenal beliau lagi, meh terjah blog nye ( http://wardahilmu.blogspot.com)
 
 

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Posto posto...:)

 
 
Hai..sihat ka??.wah...macam dah lame pulak rasenye tak keudara disini...cewah....hahha...
Tu posmen hantar posto...cer bace ce bace cepat....
 
-----
 
-----
 
 
----
 
 
 
 
1.Cutemama nak ucapkan selamat hari lahir untuk Cik Ayuni
Maaf ye agak terlewat...Ape pon happy birthday to you...Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...
 
2 Cutemama nak ucap takziah untuk keluarga.Nurul atas pemergian ayahdanye...Semoga roh ayahnye dicucuri rahmat...Alfatihah....
Semoga nurul sekeluarga tabah hendaknye...Yang perlu kite ingat selalu mati itu PASTI...

3.Cutemama rase teruja sangat nak jumpe ahli GSF di melaka nanti!!!!
Malu tapi mau....
Untuk maklumat lanjut pasal perjumpaan ni,jangan segan silu ke blog Mama Arina



Itu saje posto untuk kali ini..len kali Cutemama hantar lagi..heheh

Cutemama sibuk cikit..maklumla dah nak hujung tahun ni..banyak benda nak kena settle....Internet pon baru pulih dari sakit ni...:)
Hutang2 BW akan dibayar ye...Insyaallah kalu diizinkan saya akan datang kerumah kamu ye...
Love u...Muahhhhhh....

 

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina