Wordless Wednesday #17

Kad ucapan selamat hari raye pertama yang ku terima...hehhe..:) tq cik misi:)


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Jogyakarta Trip Part 3


Ini cerita hari kedua di Jogyakarta...He...ade lagi cerita ni...tak habis lagi..jangan jemu ea..Kalu jemu pon buat buat la tak jemu ea...
Hari kedua rombongan kami dibawa ke Borubudur temple...Tempat ni adalah salah satu daripada 7 keajaiban dunia...Kenape ajaib ek...teruja nak tau mase tu...

Bergambar di hadapan Borubudur Temple...
Besar rupenye temple ni...
Yang ini dalam perjalanan ke borubudur tu...jauh jugak berjalan...
Kenapa kena pakai kain tu ...heeee...ini menunjukkan kami bukan warga negara indonesia...Maksud nye pelancong luar negara..
Sebelum sampai ke atas kami kena naik tangga...naik semput jugak naik tangga tu tau...Kurang stamina aku ni..heheh...Baru naik berapa anak tangga aku dah penat..hahha...kejap2 berhenti...tak larat seh....
Akhirnye kami sampai ke puncak....
besar betui temple ni...Ukiran dinding nye unik...Terer jugak tukang dulu2 ni ek....
Patut la tersenarai daripada 7 keajaiban dunia..memang unik ...
Sebelum turun dari sini harusla posing dulu....:)
Kata bos aku kat sini ade satu batu untuk mohon hajat..idak la aku jumpe batu tu...ini kepercayaaan masyarakat mereka la kan...Kalu jumpe pon tak kan la nak mohon hajat kat situ plak..
Sebelah petang nye kami dibawa ke gunung merapi atau pon gunung berapi...
Kami dipahamkan gunung merapi ni masih aktif tau...Wah kalu meletus mase tu macam ne...huwaaaa...
Nak naik ke atas kami kena naik kenderaan ni...Kena sewa dalam 300 ribu rupiah  kalu tak silap..aku pon lupe2 ingat...dalam 90 ringgit malaysia macam tu...
Naik kenderaan ni memang tak boleh lupe...Macam aksi sukan lasak sudah..sakit2 badan semua..maklum la jalan nye tak de la ber tar tu.Jalan berbukit berlubang berair semua ade..memang extrem....
Jerit pekik jangan cakap la...sampai sakit tekak dibuat nye...Ade video nye tapi ku segan nak up kat sini..hehehehe


Ini batu alien...Kenapa alien ?? Kalu perhati bebetul memang macam kepala alien...


Dipahamkan pada tahun 2010 gunung merapi ni meletuskan laharnye..Habis semua perkampungan disini...tapi yang pelik nye batu ni tinggal elok je....
Tu la gunung merapi nye...Sejuk tau kat sini...Nyaman betul....
tapi kalu die meletus..habis semuanye....
Ini adalah bukti tercetus nye lahar gunung merapi...
Tak ada ape yang tinggal...habis sudah semuanye......

Pada belah malam nye kami dibawa ke pementasan teater Rama sita...
pementasan di buat di pentas terbuka macam ni...
Masa tu kan hujan tapi mereka masih meneruskan persembahan...
Kagum i....:)
Korang tau idak sejarah pasal cerita Rama sita ni...Aku sampai kat sini baru la tau cerita asal nye...sebelum ni pernah dengar je tapi tak tau pon jalan cerita nye...hehhee...
Menarik jugak la...boleh bagi 5 bintang....
Nak tau boleh la search kat mane2 ea...aku tak arif sangat nak cerita..hehehhe
Selepas habis pementasan kami berpeluang bergambar dengan artis2 yang menjayakan pementasan ni...:)
Ini lah watak utama pementasan ini Rama dan Sita...Sita sangat cantik ok...:)

Hari ketiga hari terakhir kami disini,hari tu kami dibawa shoping saje...
Sebelum ni tak berkesempatan nak shoping sangat...Jadual padat la katakan...huuuu
Shoping naik kereta kuda ko tau....Hebat cilok2 kat tengah2 bandar raye...:) Tapi takut pon ado....


Shoping kat sane memang murah2 tapi punye la ramai orang susah juga nak shoping nye...
Mane yang sempat aje la aku shoping...:)
Ni dalam perjalanan nak balik ke lapangan terbang Jogyakarta sudah...


Babai Jogja...entah bile akan ku sane lagi...:)




Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Jogyakarta Trip Part 2


Taman Sari Yogyakarta atau Taman Sari Keraton Yogyakarta adalah satu  bekas taman atau kebun istana Keraton Yogyakarta, yang dapat dibandingkan dengan Kebun Raya Bogor sebagai kebun Istana Bogor. Kebun ini dibangunkan pada zaman Sultan Hamengku Buwono I (HB I) pada tahun 1758-1765/9.
Kononnya, Taman Sari dibangun di bekas keraton lama, Pesinggahan Garjitawati, yang didirikan oleh Susuhunan Paku Buwono II sebagai tempat istirahat kereta kuda yang akan pergi ke Imogiri

Haa...ini lah serba sedikit tentang taman sari atau pon water castle di Jogyakarta...
Di jogyakarta ni banyak tempat-tempat bersejarah yang sudah pon mencecah ratusan tahun tau...sesipa yang berminat mengkaji sejarah2 lama di indonesia harusla berkunjung di sini....

Kat sini aku tak ambil banyak gambar...kalau nak tengok lagi gambar Taman Sari / water Castle ni search aje la ek kat google..heheh


Dikhabarkan ini adalah tempat puteri diraja bersiram...Masih elok dijaga...


Istana lama ini telah di ubah suai menjadi kawasan perumahan...
Kira kreatif juga tau...Istana ni aku tengok masih kukuh lagi walaupon sudah berusi ratusan tahun...
Eh kawasan perkampungan kat sini bersih tau...susah nak nampak sampah sarap ni..Kebanyak disana mereka menggunakan tong sampah kitar semula tu,Dapat bayangkan tak? alah yang ade tempat kaca lain,plastik lain tu la...Berdisplin tau diorang..kat tempat aku susah plak nak tengok tong sampah lagu tu....Sampah bersepah2 banyak le...hahhahaha

Ni pic boss aku Dr Kee Swee Ann...


Bebudak sane advance tau,bermain kat atas bumbung..ko ade?? heheee


Menu makanan malam kami hari tu...Sup ikan...Ada lagi menu tapi gambar nye tak de..huhuuu
Lepas aje makan malam kami balik hotel tidur...ponat....Lagi pon aku rase waktu malam kat sane pendek la...Pukul 5 pagi dah terang tau....

Eh nanti sambung lagi yek...Internet lembab lerrr....

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Jogyakarta trip part 1

Haaaa... Agak dah nak basi idak cerita ku kali ini...tapi tak mengapalah..aku ku cerita in jugak...hehehe...memula agak teruja juga bila bos ajak sekali sertai trip ni...wah seronok tu.tapi aku kena tinggalkan di comel aku tu...ini trip untuk staff dan pesakit sahajalah...huuu..redha la..untuk tiga hari mama tinggalkan kamu dengan papa ok...

Memula nak p memang rasa sangat teruja...takut pon ada..hahha....
hahah siap tak keruan lagi..haaa..sebab aku tak pernah tinggal alesya lama cam gini.sudah tu jauh plak...huuu..macam2 dalam benak pikiran ni...dengan pikir kat sana lagi..haiss

Hari yang ditunggu pon tiba...nak tau satu rahsia..aku pertama kali naik kapal terbang tau....hahahaha...agak jakun juga..heeee..rupanya barangan cecair tak leh bawak naik kapal terbang ye..? Haaa...habislah semua barangan ku...mane aku nak sumbat ni...sayang lo kalu kena buang...kat Lcct kami yg jakun2 semua dah macam anak anak ayam je rasa...haha...ke sana kemari...huhuuu...memang tak leh lupa....kawan aku fiza dapat sumbat barang die dekat member yg bagasi nye boleh check in...bagasi aku bos aku tak check in kan pon..huhuuuuuu....haru.....aku pasrah aje la....aku tengok kawan aku yang kantoi habis semua lonsyen2 kena campak kat tong sampah..hahahaha...rasa nak menangis die cakap...coz baru beli....aku....eh lepas plak....entah...sebab barangan aku comil2 je kut...huuu....kalu yg cikit comil je memang dibolehkan kan?....lega.....

Naik kapal terbang ade la dalam 2 jam lebih kami semua sampai kat Jogyakarta...lapangan terbang kat sana dekat betul dengan sawah...masa nak mendarat tu rasa nak mendarat atas sawah padi plak..huuuu...
Tiba kat sana lagi sekali kami rasa macam anak ayam...hahahaha... Terlalu ramai manusia...tempat plak padat dan sempit...hura hara..kedatangan kami disambut dengan 2 ekor anjing besar berwarna Hitam....tapi sebenarnya aku tak nampak pon anjing tu..pelik jugak semua kawan2 seangkatan habis dihidu anjing besar tu....member aku cakap aku bawak " kawan lain" tu terselamat.....wah mulut cabul betul...hahahaha..tak patut kan.... Mungkin sebab aku nampak baik je anjing pon hormat kat aku...huhuuu...cakap besar palk...idak la dulu2 aku selalu jugak kena kejar ngan anjing ni,sampai naik serik.....fobia pon ade......tapi nye scan tetap kena scan beg2 semua tu..tu prosedur wajib kan..

Lepas selesai di imigresen kami dibawa ke Ibis hotel......
Ape jadi lepas ni???
Konon2 macam drama la kan...harus Ada sambungan next episod...hehe....jangan serik jangan malu membaca karya agung tulisan penulis syok sendiri ni .....hahaaaaaaaa....

To be bersambung....



Bergaya  di hadapan Ibis Hotel Bandar Jogyakarta...

Yang ini bergaya dihadapan Bale Raos restourant


Sementara menunggu makanan sampai...

Yang ini yang bos aku yang order...Nasi  merah. aku panggil..aku tak ingat sudah name nye...


air epal menjadi pilihan daku,tapi pelik die guna epal ni bukan epal hijau...manis banggat...boleh kena kencing manis...huuuu

Ni gambar hari pertama kami...Waktu petang lepas kami makan tengah hari kami di bawa melawat ke  Water Castle..
Kendian ea cerita nye...Ok tata titi tutuuuuuu...:)






Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Tips Of The Day



Tips of the day

Cara2 Nak Kejutkan Orang Liat Bangun Sahur

TIPS 1
Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur ... cam gini antara caranya:-

1. pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan ...
2. sentuh bahu org tidur tu ... dan goyangkan perlahan lahan ... sambil panggil nama dia ...
3. renjis air kat muka dia ... sambil panggil nama dia ...
4. tampar tampar manja pipi dia ... sambil panggil nama dia ...
5. tutup kipas/air cond ....

TIPS 2
Tapi kalau masih tak berkesan:-

1. jerit nama dia kuat kuat ...
2. gigit ibu jari kaki dia ... cam antu toyol gigit ...
3. simbah air sebaldi ... kalau boleh air rendam baju dalam korang...hahah..zalim...
4. tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam ....
5. goyang badan dia kuat2 ... then jerit gempa bumi! ... gempabumi! tsunami! ... tsunami!
6. jerit api! api! api!
7. letak kfc ke mcd ke ... tak pun ikan patin masak tempoyak sebelah hidung dia ... bgi ambik bau sikit ....

TIPS 3
tapi kalau masih tak berkesan gak:-

1. pergi kat telinga dia ... then sebut "maa rabbuka!" ... sambil seru nama dia banyak2 kali ...
2. duduk kat sebelah dia ... baca je surah yaa sin!

TIPS 4
tapi kalau masih tak berkesan gak ... ni je la cara terakhir:-

1. panggil je orang masjid/surau untuk uruskan ... kerana Tuhan lebih menyayanginya ... jangan lupa call penggali kubur booking satu bilik untuk dia .....




Sumber dari Fb...:)

Selamat Bersahur & Berpuasa ...!


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Semoga Dalam Rahmat Nya!!!!




Assalamualaikum...
Sihat idak hari ni...esok sudah mau puasa kan..cepat nye masa berlalu ...
Alhamdulillah tahun ni kite berjumpa lagi dengan bulan yang mulia tu...
Semoga kite semua di beri keberkatan dalam menjalani ibadah puasa nanti....

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa pada semua warga blog yang sudi singgah menerjah disini... 
Saya juga ingin mengucapkan selamat hari lahir untuk sahabat2 GSF yang meyambut hari lahir tempoh hari...
Walau pon agak terlewat tapi saya ingin abadikan ucapan saya disini....

Semoga kalian di lindungi dari Nya..
Dirahmati,dimurahkan rezeki,sihat dah sentisa dalam keadaan yang diredhai Allah...
Amin...



( Eh ni belum lagi ek..tak pe la ek ucap dulu..hehehe)






Ooooohhh...ayat aku macam ayat bebudak kan...heheeh...dah lame betul tidak menulis kat sini terasa kekok benar tau...Jangan marah !!
Feeling happy sangat hari ni sebab esok nak puasa....:)
Selamat berpuasa semua...:)



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Aktiviti cuti...

Windu nye mau aktif semula kat sini.....
Ku kan coba ku kan coba ku kan coba....lallalala....
Insyaallah....I miss u all lah.....betui2 rindu ni.....

Tak de ape nak cerita sangat sekarang ni...Cuma nak tepek gambar aktiviti kami mase coti....Ni Sebelum masalah jerebu haritu tau...mase jerebu hari tu kami terperuk aje kat umah...Kira cerita ni dah basi jugak la...hahahaha..layan aje la ek....:p


Berkelah di air terjun Bekok...
Sudah berkurun jugak rase tak pergi kat air terjun ni..padahal tak jauh sangat pon dari rumah....
Pada asal nye memang tak rancang nak pi sini...
Main terjah aje ni...Syokk jugak...:)





Yang ini masa kami sekeluarga berkelah di pantai klebang di melaka...
Syok jugak la...
Alesya pertama kali pergi pantai mase ni...Alesya takut upenye...heheehe..Dah takut tak mandi la die...just main pasir je...



Tengok la tu si kecik tu,main pasir aje la die..nak ajak main air die takut la pulak.....

Si papa yang suke memancing....:)

Yang ini kami sekeluarga pergi tengok pertandingan memancing .Suami daku tak masuk pon,tapi abang daku yang masuk pertandingan tu...Kami sekeluarga just menyibuk aje...:)


Alesya pon memancing jugak tau..tapi pancing daun aje la..hahhahah...:)


Ini sahaja lah cerita ku kali ini..lain kali aku cerita lagi...
Ayat dah macam ape tunggang terbalik je rase...maklum la dah lama tak menulis....
Ok...



Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina