Resepi Crepe Durian

 
Bahan-bahan nak buat Durian Crepe.
250gm tepung gandum
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
Untuk filling:
1 cawan whipping cream 
 Dan isi durian yang telah dilenyek. Dah nama pon durian crepe, wajib lah ada durian kan? 


Cara-caranya senang je. Guna mixer. Masuk tepung, tuang santan dan air. Gaul-gaul-gaul je. Pastu masuk telur, garam, esen vanilla dan pewarna kuning. Pastu kacau je bagi sebati. Ok dah siap. Eh senang nya? ye memang senang je ok

 

Pastu tapis lah benda-benda tadi tu untuk mendapatkan kulit crepe yang halus mulus.  Sebab takut kulit crepe tu menggerutu .Tak tapis pon boleh je....

 
Panaskan non-stick pan dengan api yang sangat-sangat kecik. Oleskan butter sikit dekat pan tu,pastu boleh letak adunan tadi. Buat macam lempeng tu...Senang kan...Kalu boleh buat senipis yang boleh...
First time aku buat tebal je..hahhaha..tak pe la nanti buat lagi yg lebih baik kan...
Yang whipping cream just pukul kasi kental dan gebu ok.

Lepas masak kulit crepe tu boleh la buh whipping cream dengan isi durian tu...
Letak isi durian kat tengah2 whipping cream tu..
Tapi aku buat ritu gaul aje sekali..sedap gak..hehhe
Ok Lepas tu lipat la macam bentuk bantal..




Haa yang ni mencabar cikit..hehehe..Aku lipat buruk je rasenye...hahha..bedal la labu..janji boleh makan kan..:)


Taraaaaa...
Ini lah hasilnye...


Jangan duk kutuk tau..
Ini percubaan pertama...
Tapi rasenye cukup memuaskan..hehehhe



p/s: Ni semua hasil kerjasama dengan encik suami yang berangan nak jadi chef tu..hehhehe


Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

40 comments:

Mrs Velentine said...

cantik jer hasilnya...pandai lela buat

Cik Nur said...

pic krim tu xde...nak tgkkk...!

apapun, kak lela dah berjaya buat durian crepe.. :)sedapppppp

Mr. Firdaus Windey said...

Wah... nampak sedap.. itu satu permulaan yang baik.. teruskan nanti dah pass hantar kat kami yer.. :)

Cinta Misteri said...

Wah...syabas. Nanti CiM dtg boleh buat lg. Hehe...
Bakal adik ipar CiM dh pndai buat, ktorg tkyh order sana sini lg ..kuikuikui

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah rajin kak lela buat durian crepe siap tempek resepi lg hehe

kinara kinatara said...

cantik ja kak balutannya 2:)

9n0L4 said...

perghhhhhhh. first timer pun lipat cukup cantik dah ni. tabik lah. ;)

Yana Libra said...

wah...macam sedap je kak tengok~~

izan mama mia said...

tahnoah..dah berjaya buat..nampak elok jer hasilnyer

Ayuni said...

kwn sye baru beli crepe durian nie online....

Chic Na said...

wow.. kagumnya cutemama berjaya buat durian crepe. cikna tgk resepi terus rasa malam. mcm susah jek. hihihi.. nampak pun sedap. ;)

Cik Syida said...

Sedapnye durian crepe..

Si Matatajam said...

Not bad for first time kl camni la Lela..terbaik ni.

UmmiSyarni said...

senang je resipinye.antara rajin ngn tak je kan.

Cik Aini said...

yeayyyyy
akhirnya berjaya jugakkan..
erkk..alhamdulillah selamat masuk perut..
huhu sedap ke?ai x mkn durian..xtau rsnya mcm mn..kdg2 tu mcm nk try tp bila tgk durian je trs x lalu.hahaha

Deqla manjew said...

wahh... kalo nk mkn byk2 buat sendiri lg berbaloi kan..tp mkn byk2 muak la lela...percubaan pertama yg berjaya jugak ni..

norhidana miswan said...

akak gk lah yg lum kesempatan nk ber crepe2... ada durian asik mkn cmatu je

Nyue said...

percubaan akk nmpknya mnejadi lah..ehehehe...suka en.suami..eehheh

dya bunga said...

nnti nk buat lah

Alia Laila said...

Mama Lelaaaaa ! :D
Dekat sekolah, kawan-kawan pun panggil Laila ni Lela tau. Hehe sama lah kita. Cuma belum ada title mama aje dekat depan :3

Sedapnya deghian crepe :)

BaNu Syah said...

cantik menarik dan tertarik dh ni hehe

Arina Shamsul said...

va.va..va..ini resepi sudah cukup bagus dear..mama lama dah nak masak sendiri..hehehe.

tapi nak tanya whipping cream tu dapat dari mana dear? terhasil dari apa? huhuhuhu.

Arina Shamsul said...

va.va..va..ini resepi sudah cukup bagus dear..mama lama dah nak masak sendiri..hehehe.

tapi nak tanya whipping cream tu dapat dari mana dear? terhasil dari apa? huhuhuhu.

Arina Shamsul said...

va.va..va..ini resepi sudah cukup bagus dear..mama lama dah nak masak sendiri..hehehe.

tapi nak tanya whipping cream tu dapat dari mana dear? terhasil dari apa? huhuhuhu.

are_lin@yu said...

tq kak..ayu gna resepi akak pn mnjadi..hihi..

cerita best said...

wauuuu sdp nya nk sikit hahahaha

mizz miaizzati said...

cantik je akak buat..sy buat ada gak bocor sket hehe...ramai yg tak bape nak gemar makan whip cream nihh..tapi sy layan ajee...

boni kacak said...

wow..dah boleh bukak bisnes tu..hehehehe

hye awak :)

Dayana Bahar said...

takdela buruk lipatannya.. oke je.. hehe pos sini skit... resepi lela bagi ari tu ada tersadai dalam notepada phone akak.. hehe bila ntah nak buat,,,

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

singgah ahad :-)

deq's qienz said...

rajinnya dia,,buat lebih nah pastu poskan gan dq..hehee

Uchi kay-f @hmad said...

dh boli niaga ni mak cik lela oiiT

LYAfrina said...

saedap..sedap.. tp nk buat tu xde masa... lya dh beli 2 x..skali rsa terus melekat.. mmg sedap

etuza said...

nak minta izin copy resipi ya, nanti kami guna nangka atau cempedak gantikan durian tu, sedap ja tu nak di makan.
Semalam baru balik dari Lahad Datu sabah...

Solehah Shamsuddin said...

wah da resipi la.thanks sebab kongsi,dh lama solehah cari resipi durian crepe

Masz Sidek said...

byk yg ckp sedap... blm cuba lagi...

N.Aima K said...

bestnyee kalau jiran boleh je order crepe durian ni hari-hari hik hik

wan nurul hezrina said...

tak pernah try buat lagi.nnt kena try buat baru puas makan.tapikan nurul takleh makan banyak2 sbb muak ngan krim2

wazwansuki said...

mcm sedap jek lela..mcm nk try jek..tapi kite x suke DURIAN..bleh tukar isi lain x??

wazwansuki said...

mcm best jek..mcm sedap jek..mcm nk try jek..tapi kite x suke DURIANNN..bleh tukr isi lain x lela....???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina