Perginya Seorang Sahabat

 
Dia baik,ceria,peramah dan kelakar orangnya
  Aku masih ingat waktu dia ditugaskan di cawangan Yong Peng selama seminggu..Dia ditugaskan menggantikan staff nurse yang bercuti di sini...Aku ada minta dia tolong  hantarkan dokumen di HQ office,dia kata boleh... Aku beri die duit untuk isi minyak motor tapi die tolak...Die kata bukan selalu pon tolong...
Beria-ria aku beri tapi dia tetap tolak..
Aku nampak die ikhlas nak tolong...
Aku belikan die keropok dan air kotak...Aku harap yang ini die tak tolak...
Die senyum ambil pemberian aku..
Terima Kasih....
 
Entah kenape aku tak sedap hati aku beri jugak duit untuk dia...aku kirim pada kawan,tapi aku tak sangka die pulangkan balik duit tu....
Ada nota yang ditinggalkan untuk aku...
" Duit Tu beri pada Alesya "
"Cakap sini habis sin" 
 
Oh dia memang baik..tak berkira..
Itulah kali pertama aku jumpa dan berkerja dengan nya.....
 
Kali kedua aku jumpe dengannya di trip patient ke Tioman..Aku dan seorang rakan,Masha wakil dari cawangan Yong Peng . Dia dan seorang lagi kawan wakil dari cawangan Batu Pahat.
Kami ditugaskan membawa pesakit untuk bercuti...
Seronok trip kali ni,sebab kami semua sekepala...
Walaupon penat tapi kami gembira..:)
Masa kat Tioman aku ada temankan mereka buat rawatan Dialisis untuk pesakit.
Aku tengok dia baik dengan pesakit...
Suke melawak,ramai orang senang dengan nya....
Dalam hati aku beruntung tunang dia...
Waktu pulang dari Tioman aku tak turun di Yong Peng,Dia setuju nak hantar aku di Batu Pahat            ( Rumah Mertua).
Selepas semua pesakit dihantar,dia hantar aku pulang ke Batu Pahat.
Dalam perjalanan kami berbual2 panjang..Dalam satu jam lebih juga perjalanan dari Yong Peng ke Parit Sulong Batu Pahat tu....
Banyak perkara yang kami bualkan,dari hal keluarga,hal tunang hal kerja semua diceritakan padaku...
Dari butir bicaranya aku rasa dia ni seorang yang bertangungjawab,maklumla dia anak sulung dalam keluarga....Itulah kali terakhir aku berjumpa dengan nya...Seingat aku masa tu nak sambut ramadhan...ye esoknye 1 ramadhan....
Sebelum turun,dia ada tinggalkan pesan...
Dia cakap nanti kalau dia kahwin jangan tak datang...tak lama lagi je ni...
Aku senyum aje.....
Lepas dari pertemuan tu,aku tak ada jumpa dia lagi...Kami hanya berbalas komen di facebook je...
Dalam bulan september lepas, dia dengan sahabat aku Masha dapat tawaran sambung beljar di HUKM.
Sayang seribu kali sayang dia tak sempat habiskan pelajarannya tu....
Dia terlibat dalam kemalangan di kajang...
Bukan kemalangan biasa tapi kemalangan MAUT...Dia pergi manghadap Ilahi...
Dia dah tiada lagi....Ya Allah...Tuhan lebih sayangkan dia...
Teringat gurau sendanya....
Tak tau la kenapa kehilangan nya amat terasa...
Kamu pergi dengan usia yang masih muda...Jauh lagi perjalanan kamu sahabat...
ye..ajal maut semua ditangan Tuhan..bila2 masa sahaja kita akan dijempot kesana....
Kami redha......
 
Terbaca luhan hati Boss lagi buat aku sayu...
Kami semua disini sayangkan kamu...
Semoga kamu tenang disana
AlFatihah.....
 
I received a call from sn syaril
Thinking another APo or Capd peritonitis
But the tone was calm n extremely soft
That our shafie died in an road accident in kajang hospital

He was hit by a van on the way from Hukm after work
Duving a bike

I was reading the English patient. The sadness compounded the news frozen me

I text my manager n then Kj Azlina of Hukm
Immediately kj called from kajang hospital to assure me someone with him .. N doing all the necessary after math

I thanks her n reminded of the grave situation of driving bike in kl
N I have reminded him to drive car n not bike having told that he stays n kajang
It take 30 min at least to reach Hukm
Everything is too late
Trying to safe petrol n avoidance of jam cost his life ..,

Shafie was interviewed by me n recruited on the spot after his graduation
From Kelsntan mara college of nursing
He is the eldest in family n father a public school teacher he took a givernment loan for his diploma in nursing

He has a bright cheerful voice n occ mischief
Sincere n truthful so
To impress me n others

As few times help to drive me to Hukm last yrs as i was too tired when I went back to study again
He was introduce to the stafs n professors
Very excited n wanted to
Jt Hukm for his post basic

When last batch he was deferred ... He was determine n
Told me he will do well after more experience in Bp

He has overall a very good staf n I will miss h a lot
21-12-12 8am
This morning after less than four hr sleep
I woke up
Try to cycles but fast ran out of steam
Quick shower n getting all steps in motions

The center today all were quite m sad
N I have to put up a face as to hold everyone in place without breaking Down
How did I manged it I not sure
Urgent things to do :
Have to issues condolence
Flowers
Stafs to attend short funeral session letter afternoon when
Body arive to Bp
Getting the accont issues salary oncall critical Capd allowance
His proton car still under bank loan getting the manager to help to sort out
Trying to get n frame his photo to be kept in center for remembrance

Trying to work as usual at the hospital was tough n news spread really fast
But today stafs quite respected me as
I told hamudon our Capd patient from p sulong n he was shock
I told him off that his persistent overload with flud pass one year still managed to be alive
But Shafie dr could not even save him as he is in kl n accident !! He stated to cry ...

I reca ll Shafie always wore slipper to work n said is comfort but I nagged to him
I bought a shoes for him
N he promise to collect from me ... Never in time to wear too

His dream. ?!
I was n am not too sure now
I have not seen
Him more than. 10 weeks his image blurring
...
But he will always be part of bprc n in my memory
Life so short n yet give us in print of a lifetime

Dr Kee
 

Ada lagi yang buat aku jadi sayu...Aku nampak gambar aku di profile pictures...
Terus aku teringat kata2 nya...
" Aku suka gambar ni..aku nampak hensem kat sini"
"tapi ade gambar mak lela terus hancur..."
Huwaaa...tapi aku tak sangka..dia abadikan gambar tu di profie picture nya.....
 

Arwah yang berbaju merah...

Semua tinggal kenangan...
Buat Masha...Moga kamu tabah..aku tahu kamu lagi sedih....
Kau lagi rapat dengan dia kan....
Tapi Allah lebih sayangkan dia...
Doakan dia Masha...Kau jangan abaikan pelajaran kau pulak...INGAT!!!!

Masha....aku dengar tunang arwah masuk hospital...dia tak dapat nak terima kenyataan....
Kesihan dia....



p/s: panjangnye n3 aku kali ni...Tak bace pon tak pe la...untuk kenangan aku jugak..hmmmm..:)

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

38 comments:

Tihara said...

salam takziah..
al Fatihah untuk arwah..
sedih sangat baca entry ni
sebab saya pernah alami situasi
yang sama julai lalu..
teman saya pergi buat selama2nya

tabahkan hati..doakan banyak2 untuknya di sana

Cik Nur said...

Sebakk.!

Sedihnyaaa...berat lagi dugaan masha...

Kasihan tunang arwah...

apapun, sama2 kita sedekahkan al-fatihah buat arwah kak...

etuza said...

kita relakan orang yang dah pergi ya..doakan banyak2 untuk dia..sedih membaca

LYAfrina said...

lya membacanya smpai habis.. mula2 lya igt perempuan... rupanya arwah lelaki...

afatiha.. sudah tertulis ajalnya di usia muda.. y pasti tuhan sygkn dia.. sma2 kt doakan moa roh arwah dicucuri rahmat.amin

Kakcik Nur said...

Innalillahhiwainnailaihirojiun...

Semoga rohnya tenang di sana.

Cik Aini said...

ai baca smp abis tau wpun pnjg..baca juga luahan hati dr bos mama Lela..td ai baca dekat blog Masha..sgt sedih,moga Masha tabah..org yg baik mmg Tuhan syg..moga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg beriman..wpun x kenal tp ai dpt rs dia seorg yg baik,kalo x..xkan suma org rs kehilangannya kan..

al-fatihah,
kesian kat tunang dia kan,tentu ssh nk terima kenyataan

Norhaizan hakim said...

Kehilangan insan yg sangat kita senangi memang menyedihkan, semoga kenangan bersamanya abadi didlm ingatan.

Chic Na said...

sedih sangat. nak nangis. :) semalam baca entri masha pun bergenang air mata. walaupun tak kenal dia tp kita semua tahu dia memang seorang yg baik. semoga rohnya sentiasa dicucuri rahmat. sabar ye lela. Al-Fatihah..

kinara kinatara said...

baca di blog kak masya jugak..
sayu..moga roh arwah tenang di sana..
dan di tempatkan dikalangan orang yang beriman..

Deqla manjew said...

ada baca kat blog masha semlm.. ooo... bff korang eh? Al-fatihah.. moga arwah ditmptkan di kalangan org2 yg beriman..kesiannye tunang dia..sedeh deqla baca entri ni..:(

mselim3 said...

Sedih baca kan..setiap manusia mempunyai lipatan memori yg x mungkin dapat dilupakan....so jadikan lah lipatan memori ini adalah yg terindah yg x dapat dicari ganti...
Jangan lupa pape doa dan sedekah fatihah k..buat arwah....

daripada mselim3

daripada sahabat utk sahabat..

Cinta Misteri said...

Al-Fatehah...

Insan yg baìk Allah akn jemput dulu. Harap tunang arwah tabah dn diberikan smula semangat hidupnya. Mmg bkn mudah menghadapi kehilangan

norhidana miswan said...

al fatihah utk arwah, semoga di ditempatkan bersama org2 yg beriman...

walaupun akak tak kenal dia, tp akak dpt rasa kesedihan itu, betapa ramai yg sayangi dia...

are_lin@yu said...

sedih ayu baca...oo dia rapat dengar masah eh..ptt masha sedih..huhu..semoga arwah bersama org2 yg beriman..sama2 kita doakan..alfatihah

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedihnyerrr..sebak wani yg baca ni..ada baca kt entry masha juga...

Al-Fatihah
Moga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman

BERT said...

sayunya!!

Alfatihah untuk si arwah.. moga beliu tenang disana..

QasehnyaRania said...

al-fatihah buat arwah
semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 beriman.amin

sebak..

dya bunga said...

sedih dya baca..alfatihah..semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman..

Cho Zila said...

Al-fatihah.. moga orang yang sebaik dia ditempatkan bersama orang yang beriman dan beramal soleh.. gituler kita hendaknyer ambil iktibar ajal maut hanya ditanganNYA.. so tak boleh nak kata muda lagi...

Si Matatajam said...

Ya Allah sebak sgt M baca entry ni...Moga roh arwah Tenang disana..Al Fatihah..

Si Matatajam said...

Klik2 utk cute mama

Deq's Qienz said...

smg rohnya dtempatkan d kalangan org y beriman :)

izan mama mia said...

mg aman dia di sana

aReLaN said...

al-fatihah...

N.Aima K said...

al-fatihah :(

Mrs Velentine said...

al-fatihah ada bca kat blog masha..mmg sedih..

jaakechik said...

sedihnya baca kisah ni, btw, hope roh beliau di cucuri rahmat...amin...

Karukord Jagau's said...

al fatihah utk arwah, semoga beliau bersama org2 yg beriman...

Yasmin Aris said...

takziah .. Allah lebih sygkn dia :(

Deqla manjew said...

psssttt.. mana bole x pi.. kami serbu lela kat sana kang.. hahaha..tu ar, berdebar pulok..haihh..tggu deqla yer lela.. :)

mizz miaizzati said...

alfatihah...sedihnyee kat tunang dia..moga lebih tabah..

Misz Mieza said...

Al-Fatihah buat allahyarham.. Semoga rohnya tenang di sana..

9n0L4 said...

ternyata org baik ni Allah sayang. al fatihah buat arwah.

Dayana Bahar said...

alfatihah untuk dia... kenangan je yang ada skang ni kan..

Yana Libra said...

Al-fatihah..doakan yg terbaik aje..

wan nurul hezrina abd halim said...

al-fatihah yer pd arwah..

Arina Shamsul said...

al-fatihah..

fieda said...

salam takziah..al fatihah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina