Alesya sakit.

8 feb 12- Waktu rehat aku balik rumah untuk makan tengahari..Rumah dekat aje ..ada la dalam 10 minit dari pat keje...Alesya sambut aku dengan jeritan riang...belum masuk rumah lagi aku dah dengar suara die terjerit2..Mama ayek ..mama ayek..huhahuaha...entah ape2 die cakap...aku layan la die kejap..peluk2 die jap,pas tu aku makan..Mase aku makan tu die lari kesane kemari,bukan men suke lagi aku tgok,lg2 pengantin baru  ada layan die..lepas makan sembahyang semua..layan2 Alesya jap aku g kerja balik...
Pukul 5.30ptg aku balik kerja, sampai rumah aku tgok Alesya tidur..Sebelum die bangun aku wat la ape2 yang patut dulu..Dalam kul 6 lebih Alesya bagun...Die bagun dan menangis..aku pujuk2 tak jalan juga.bg susu ape2 semua die tak mau...Berhenti menagis die merengek plak..dalam hati tertanye2 kenapa plak ni??, sampai hubby balik pon Alesya masih merengek lg...Sampai malam juga die merengek..Tengah merengek2 tu die muntah...laaaa...keciannye anak mama ni..Badannye tak panas,aku tak bajed die demam..Kenape plak ek?? Tanye2 mak, ad ke makan bukan2..Mak kate mcm biase aje...Ermmm..hati dah tak sedap...
Lepas muntah tu,alesya berhenti merengek..lega agaknye...die dah bleh men2 mcm biase...Aku pikir,mungkin perut masuk angin..aku just sapu2 minyak angin je..die pon nampak ok je...Malam die tidur cam biase..Start subuh die bagun merengek lagi...aku bg susu die muntah lg.....wahhhh...hati ni rase menjerit2 je..sedih nye...die mengadu sakit perut......

9 feb 2012 -Pagi2 aku ngan mak bawak Alesya g klinik...aku masuk kerja lambat haritu temankan Alesya..pas bg ubat tu aku tgok die cam ok ckit...Muntah pon tak lg,tp start malam die mula demam..n muntah lg..aku bg ubat demam plak..die asyik la merengek...Kecian nye....Lepas merengek die tido..hari ni die banyak tido..Mungkin kesan ubat..

10 Feb 2012- Subuh2 Alesya bangun..die muntah lg...wah..ni kena wat sesuatu..Hubby cakap kena bawak g urut.Takut terkehel..Hubby half day rini..nak tunggu die sampai rumah punye la lame aku rase..aku dah tak sampai hati tgok Alesya..Bg susu je muntah..kenape la...Hari ni die makin teruk la...muntah2 berak2 lagi...keracunan ke???..Semalam die tak makan ape pon...just makan roti aje...sedihnye....Alesya dah tak bermaya arini.....Ermmmmmm..sayu hati ni..menangis aku sebenarnye...
Lepas bawak g urut Alesya dah bleh men n ketawa2 ..Aku lega sikit tgok die..aku doa2 jgn la die muntah n berak lg...Harini mama tak keje teman kan kamu sayang......Tp kelegaan tu tak lame.....malam2 alesya muntah lagi bile minum susu...Aku suh  hubby cepat2 bawak g Hospital.....makan ubat klinik pon tak jalan kan..Alesya kena tahan wad...jadi malam ni kami bermalam di Wad Hospital...tak pe la janji anak mama ni sihat mcm biase.....


11 Feb 2012 -Subuh2 kat hospital Alesya muntah lgi...Hmmm...Lagi wat aku sedih air yg dimasukn dalam badan dari malam tu tak masuk pon...Jarum nye tak ble guna...patut ke tu??????..dah kena cucuk lagi ...Habis tangan omil anak aku...Alesya mengamuk jgn kate la...Tuhan aje yg tau perasaan aku ketika tu...Bile air da masuk betul,alesya ok cikit dah.Dah bleh bual2 ngan aku..mcm2 die cakap...ngadu2 mcm2 tunjuk tgan sakit..perut sakit..nak balik la ape la....sedih aku..Paling aku tak than die paggil aku mama..mama..mama.. aku g dekat die,die usap muka aku sambil tenung mate aku...kenape Cha?? akit...Ya Allah.....Tuhan Kau sembuhkan la anak ku ni...tu aje Doa aku....Pg tu aku terpaksa tingal kan Alesya sekejap..ad tugs yg perlu aku selesaikan...Tidak mahu menyusahkan orang lain aku g juga kerja...Alesya aku tinggalkan dengan kakak ipar ku...Mujur die tak kisah...Lagipon die ad pengalaman jage ank kat wad.Nak harapkan akak aku sendiri die tak da anak lagi, mesti die kekok kan...Kalu mak plak..kecian pula..Alesya pon nampak dah ok juga...Aku pon cume amik mase beberapa jam sahaja...Hubby hantar aku n tunggu aku sampai siap kerja..Lepas siap ak terus pergi ke hospital semula..Kate kakak ipar, Alesya tak menangis pon...Alhamdullillah....Alesya anak yg baik...Amin.....

12 Feb 2012 - alesya dah beransur puli..sejak semalam die tak da muntah..Cume najis die masih sedikit lembik...Hari ni die dah di benarkan keluar Hospital..Alhamdullillah.....Tapi aku risau, sejak die keluar hospital..die tak mau minum susu lagi..fobia agaknye nak minum...takut muntah...habis macam mane ye???? minum air lain mau plak..bile susu aje..di tepisnye...Macam mane nak buat ye??? buntu...Nak tukar susu?? Mungkin susu tu dah tak sesuai lg untuk die....Ada sape2 nak bg cadangan kat saye ke???




Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

5 comments:

Aine Ainun said...

Alahai...siannya alesya...
Saya doakn smga dia cpat smbuh ye....kesian sgt bile tgk bbudak sakit.....

Sbnarnya kenapa? Kalo budak muntah2, elok trus bwk p klinik...

Skrgni mcm2 pnyakit...risauykan

lelamaisara said...

Tak tau la sebabnye kenapa.Dr just cakap perut masuk angin tu yang minum susu je muntah...Alhamdulillah ni sekarang dah ok,tp die tak mau minum susu..tu yg buat sy risau...mungkin die fobia..takut muntah lg...Terima Kasih doakan Alesya...

9n0L4 said...

macam diari dah. nmpk sgt si ibu ni risau. moge alesya sehat selalu;)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

la siannyer alesya...anak2 sakit mmg susah hati kan kak lela...wani pun bila fikir qalief skang ni rasa serabut n susah hati sgt2

Cik Aini said...

hrp2 Alesya skrg makin sihat & bertambah sihat.amin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina