Jogyakarta Trip Part 2


Taman Sari Yogyakarta atau Taman Sari Keraton Yogyakarta adalah satu  bekas taman atau kebun istana Keraton Yogyakarta, yang dapat dibandingkan dengan Kebun Raya Bogor sebagai kebun Istana Bogor. Kebun ini dibangunkan pada zaman Sultan Hamengku Buwono I (HB I) pada tahun 1758-1765/9.
Kononnya, Taman Sari dibangun di bekas keraton lama, Pesinggahan Garjitawati, yang didirikan oleh Susuhunan Paku Buwono II sebagai tempat istirahat kereta kuda yang akan pergi ke Imogiri

Haa...ini lah serba sedikit tentang taman sari atau pon water castle di Jogyakarta...
Di jogyakarta ni banyak tempat-tempat bersejarah yang sudah pon mencecah ratusan tahun tau...sesipa yang berminat mengkaji sejarah2 lama di indonesia harusla berkunjung di sini....

Kat sini aku tak ambil banyak gambar...kalau nak tengok lagi gambar Taman Sari / water Castle ni search aje la ek kat google..heheh


Dikhabarkan ini adalah tempat puteri diraja bersiram...Masih elok dijaga...


Istana lama ini telah di ubah suai menjadi kawasan perumahan...
Kira kreatif juga tau...Istana ni aku tengok masih kukuh lagi walaupon sudah berusi ratusan tahun...
Eh kawasan perkampungan kat sini bersih tau...susah nak nampak sampah sarap ni..Kebanyak disana mereka menggunakan tong sampah kitar semula tu,Dapat bayangkan tak? alah yang ade tempat kaca lain,plastik lain tu la...Berdisplin tau diorang..kat tempat aku susah plak nak tengok tong sampah lagu tu....Sampah bersepah2 banyak le...hahhahaha

Ni pic boss aku Dr Kee Swee Ann...


Bebudak sane advance tau,bermain kat atas bumbung..ko ade?? heheee


Menu makanan malam kami hari tu...Sup ikan...Ada lagi menu tapi gambar nye tak de..huhuuu
Lepas aje makan malam kami balik hotel tidur...ponat....Lagi pon aku rase waktu malam kat sane pendek la...Pukul 5 pagi dah terang tau....

Eh nanti sambung lagi yek...Internet lembab lerrr....

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

19 comments:

Deqla Manjew said...

wahhh best la.. sakan... ehh ayat yg highlight putih tu sah2 kopipes kan.. hakhakhak...

Mrs Velentine said...

sup ikan tue nampak sedap

Aine Ainun said...

erk...relax ja atas bumbung, patutla die salalu kntrak kat sini, bangunan2 tinggi tu...

Photobook tu,
aritu saya ada bagi link kan, ikut ja link antara 3 link tu, beli vocher, pastu ikut step dia, edit, masukkan gambar, senang ja...pastu dah siap hantar..

kalo ikut link tu kira daapat diskaun la, murah sikit

Rosmiza Ali said...

Menarik.. Kalau minat sejarah bolehla gi makan angin kat sini.. =)

Cendol said...

WAHH BESTNYEE..TERINGIN NAK PEGI JUGAK.NAK JUGAK PEGI TEMPAT PUTRI BERSIRAMM..HEHE..uihh ter caps lock plak tetibaa

Masha Meisters said...

sup ikan? biaq betui....dah macam megy je nih....haha

Chic Na said...

mcm best je main atas bumbung.. lela tak join sekali ke? hehe..

Solehah Shamsuddin said...

kelakarla plak tgk bdk2 tu naik atas bumbung cmtu.mcm gaya nk tunggang motor lak.haha

kayyana said...

erk.. main atas bumbung.. kat sana takde playground ke? hihi.. seronoknya dapat merasa tempat orang kan... tp kat sana pkul 5 pagi da terang... sekejapla tidurnye ye...

Si Matatajam said...

Mak Aiii siap lepak atas bumbung tu...interesting yek tempat tu...

Cik Nur™ said...

tapi diorg pun cepat gelapkan...
hehehehe....

nape akak xcuba mandi dalam kolam tu..?
hehehe

Deq's Qienz said...

syiokkknya p jnjalan..salam ramdhan k.lela..

psttt jum join 1st cntest blog dq :)

BUNDA a.k.a KN said...

sup ikan...jarang buat...

9n0L4 said...

sedap ke sup ikan tu. huhu. mcm ade telur hancur je kat dalam tu.

Cik Aini said...

peeghhh tak menahan bleh dok mcm tu kat ats bumbung.advance betoi nih..

best la mama Lela g sana kan..salam ramadhan mama Lela :)

wan nurul hezrina abd halim said...

seronoknya lela jenjalan.salam ramadhan kay

Che Rosliza Che Mat said...

seronoknya...lela...budak2 tue main atas bumbung dahsyat betul..

Yana Libra said...

best jugak jalan2 sana ye kak~

N.Aima K said...

Samalah mcm kat sini.. awal keluar matahari

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina