Ujian PAP Smear



Nak tanye la sape dah jalani ujian ni..
Ape itu  ujian PAP Smear?
16hb April ni aku ada appoiment untuk jalani ujian ni...
Dulu ada appoiment juga,mase tak lame bersalinkan Alesya tapi aku tak pergi..heeeeee....

Semalam la..mase bawa Alesya pergi klinik untuk wat check up boleh plak Staff nurse tu bercerita pasal ujian ni..
Sudah kerja die kan...
Bila staff nurse tu  tau aku belum jalani ujian tu terusla die bagi aku appoiment untuk jalani ujian ni...
Takut pulak...kih kih kih..Sakit tak ek...


Disini ada info pasal Ujian PAP  Smear

Ujian Pap Smear

Ujian PAP, juga dikenali sebagai PAP Smear, merupakan satu cara untuk memeriksa sel-sel yang dikumpul daripada serviks dan faraj. Ujian ini boleh mengesan jangkitan, inflamasi, sel-sel yang tidak normal atau kanser. Ini bermakna, ia merupakan satu ujian untuk mengesan malignan dan perubahan pra-malignan dalam serviks.

BAGAIMANA IA DILAKUKAN?
Permukaan serviks dikikis perlahan-lahan dengan kayu spatula, secebis kapas atau berus (seperti yang ditunjukkan dalam gambarajah di bawah) dan kemudian diperiksa di bawah microskop.

Hasil ujian ini akan menunjukkan:
1. Positif: sesuatu yang tidak normal mungkin wujud (sel-sel serviks tidak normal)
2. Negatif: tiada kanser sel ditemui (sel-sel serviks normal)

Remaja yang berumur 18 tahun dan ke atas atau mereka yang telah mula melakukan aktiviti seks digalakkan untuk menjalankan ujian PAP.

MENGAPA IA SANGAT PENTING?
1. Ujian PAP dapat mengesan lebih awal perubahan pra-kanser dalam serviks.
2. Rawatan dapat dilakukan lebih awal dan sembuh sepenuhnya sebelum kanser menjadi lebih serius.

Oleh demikian, adalah sangat penting untuk melakukan ujian PAP setiap 1 hingga 3 tahun.

DI MANA DAN BILA UJIAN DILAKUKAN?
Kebanyakan klinik menyediakan ujian ini, ia dilakukan oleh doktor atau pakar-pakar yang terlatih. Anda sepatutnya melakukan ujian ini bukan pada masa datang haid. Masa yang terbaik ialah antara 10 hingga 20 hari selepas hari pertama haid.


Nota penting:
1. Lebih kurang 2 hari sebelum ujian PAP, anda mestilah mengelakkan daripada dusing (pancutan air yang dilakukan oleh doktor ke atas rahim wanita), atau menggunakan ubat-ubatan untuk faraj atau sabun spermisid, krim atau jeli (kecuali dinasihatkan oleh doktor).
2. Jangan malu untuk bertanya doktor tentang ujian PAP

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

13 comments:

eLLa n aLia said...

kitorang yg msih dara ni blom boleh kan.. teringat pla bila menjawab soalan bio dulu, blood smear jadi pap smear..

M@W@R Q@SeH said...

info yg berguna...sy ahli baru dlm group segar follower...dh msukkkan blog ni dlm bloglist sy & sudah follow :)

Aine Ainun said...

Bagus ujian ni..tp sy sendiri x buat lg..lambat bebenor doc tu..

Takut, tp kena buat jugak

lelamaisara said...

Anak dare tak leh lagi...

Tq Mawar Qaseh

AA : Saye pon takut nak wat ni..hihi silap2 tak g appoiment tu...

Yana Libra said...

oooo...anak dara tak leh lagi ye?? hehe~~

Chic Na said...

kan.. better buat awal2 sblm terlambat.
Yana: tggu kita dh kawen nanti br buat k.. :)

dyabunga said...

nanti nak kawin baru ujian tu..hihi

@ deqla manjew said...

happy belated birthday dear...yg ke 28 ? muda lagi tuuuu....muda la dari deqla...hihi

lelamaisara said...

Heee...muda ke....sikit je tu mudanye....

Masha Meisters said...

S.nurse pun leh wat tau...meh cini mak lela...hee

Masha Meisters said...

hehe...kerja kuat saye ni...hihi

Cik Aini said...

tggu kawin la kan baru buat.hehehe

9n0L4 said...

tak pernah buat ujian ni seumur hidup. huhu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina