Kek Batik

 
Semalam teringin nak makan kek batik,so balik kerja beli bahan2nye malm tu juga aku buat...Senang aje buat kek ni..Tak sampai berapa minit siap..Aku suka kek ni,dan yang paling penting anak aku pon suke...Kek senang dan sodap,sape2 nak try ni resepinye...
 
 
Bahan-bahan
1 bungkus (350g) biskut marie
Setengah buku butter
2 biji telur
1 cwn serbuk koko
1/2 cwn milo
1 cwn air
3/4 cwn gula

Cara-cara
 
1.patah2kan biskut
2.dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
3.masukkan butter,kacau sampai butter cair
4.kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
5.masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dah di selaputi cokelat
6.masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
 
 
Ta daaa...Kek batik saye dah siap...
( Pahit cikit kali ni buat..maybe lebih koko..hahaha)

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

17 comments:

ieda said...

aloor dah lama x buat nie
rasa lak nak makan ekkeke ;)

Cik Nur said...

sedapnyer...lama tak makan kek batik...!
dulu rajinlah nur buat.. :)

Aine Ainun said...

Salam petang...
Wah lamanya xjenguk sini...
Sihat lelal?

Bru dpat on kat umah MIL;)

sypn da lame x buat kek batik;)

Chic Na said...

sedapnya kek batik. favret nih. ms study dulu penah try buat tp tak jadi, terus give up smpai skrg. so nk mkn beli je. hukkk..

Kazman / Sue said...

uikk... sedap nampaknya kek batik ni....

Masha Meisters said...

kehkehkeh...
sedap!!!!!
masha makan hingga mengalirkan air mata...hahahahaha

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

bila tengok entri ni, teringin pulak rasa tekak nak menjamah...moga sayapun ada kesempatan untuk membuatnya nanti, salam perkenalan dari *smile*

datang follow dari blog jendela hati seorang ibu

۞ s.m.i.l.e ۞ said...

berblog sudah lama... tapi jiwa masih baru... baru dari yang baru... sebab yang baru lebih banyak pengalaman.. hehe

~Sweet Honesty~ said...

lama tak mkn kek batik..alahaii.. laporpo la pulokk..

LYAfrina said...

sedapnyerrrrr

dyabunga said...

nak jugak..hihih
lama plak tak buat kek batik..

izan mama mia said...

er..ada lagi ker..kek batik...hehhe..izan pernah buat tapi xberapa nk jadi...nnt blh cb resepi kat cnilah pula

lelamaisara said...

Kek batik sudah habis..he bawak g opz n bawak g umah mak..yang selebihnya Alesya yg makan...hehehe

Arina Shamsul said...

saya pun sll gak buat kek ni dear :) sedap..nyummyyy..

tapi sekarang ni,lama dah tak buat..huhu

9n0L4 said...

hubby suke benor kek batik ni. tapi tak pernah buat utk die. hee.

Masha Meisters said...

walaupun mudah jangan bagi aku try la....huhu

Cik Aini said...

wat la lg kak lela.kihkihkih
pastu pos la kat kita d kulim ni skit.hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina