Home Made Coslow By Cute Mama :)

 
Bahan-bahan
  • Kobis Putih 1 kg
  • Lobak Merah 150 gram
  • Mayonis 200 gram
  • Susu Tepung Penuh Krim 4 sudu besar
  • Gula Pasir 5 sudu besar
  • Garam 1 sudu teh (rata)
  • Cuka 1 sudu besar
  • Bekas (plastic container / tupperware) yang mempunyai penutup.
Cara Membuatnya
  1. Kobis dan lobak merah dibasuh bersih-bersih dan keringkan. 
  2. Setelah itu dihiris dan dicincang kecil-kecil.
  3. Masukkan kobis dan lobak merah yang telah dicincang itu ke dalam bekas yang mempunyai penutup. Biarkan sebentar.
  4. Masukkan mayonnis, susu tepung ( mama guna susu tepung alesya cikit...heee), gula pasir, garam dan cuka ke dalam mangkuk dan kacau sampai betul-betul sebati.
  5. Tuangkan ramuan yang dah sebati itu ke dalam sayuran yang telah dicincang itu lalu dikacau sampai betul-betul rata.
  6. Setelah itu, tutup bekas tu dan simpanlah dalam peti sejuk.
  7. Coslow anda akan “matang” dan siap untuk dimakan selepas 12 jam. Tanda coslow dah matang ialah ia berair dan rasanya “smooth”. Tapi kalau tak sabar, nak makan time tu juga, boleh jugak...heheh  
Cute mama tak taruk cuka pon...sodap aje.....Tak caya tanye Cik misi...heee...:P
 






Taaadaaaa!!!.coslow siap dihidang...

p/s : Mama Arina jangan mare eh,makan2 lagi ni..hehhe,minum2 tak da...huuuu

Terima Kasih Daun Keladi Ada Masa Datang Lah Lagi

27 comments:

cendol said...

wahh tq berkongsi..nanti Cendol nak try buat lah :)

Cik Nur said...

selalu buat boh moyonis je, xpernah boh susu tepung lagi..hihih

Masz Sidek said...

sedap... lepas ni kalau nak makan buat sendiri jer... dpt makan puas2... :)

Nyue said...

sedapnya coslow....nyue suka makan...heheheheeh

Chic Na said...

amboiii tunjuk gambar je? bak la sikit. hihihi..
*mcm la suka coleslow, sbnrnya cikna xmkn pun. :)

Cik Aini Lavender's said...

mmg post mkn je kan lela..
pastu mesti mention nama cik misi kita tu..haishh =p

Wanieys said...

homemade banyak lg kan kak...klu beli kat kfc ciput jer dpt hahaha

Wanieys said...

homemade banyak lg kan kak...klu beli kat kfc ciput jer dpt hahaha

Busyra Bt Takiyudin said...

suka sngat.... :)

~Sweet Honesty~ said...

jimat lagi buat sendiri kan..hihi

Deru Ombak said...

Thank you kongsi resepi. Nanti cucu balik boleh la buat ni.. Mesti dorang suka... :)

Yana Libra said...

macam nak try buat je rasa..hehe~

Masha Meisters said...

haha..xcye tnyela cik misi..

cik misi : sedap hingga menjilat jari...i feel good!
heehe

Deqla manjew said...

bagus betul...kejenya mkn je...hihi

Si Matatajam said...

Mmg untung kl wat sdri daripada beli yg dah siap ni... Mesti layan habisssss...

dyabunga said...

sedapnya dya tgk coslow tu.hihihi...pos sikit lah kt umh dya..

Fatihah said...

saya tak suka coslow. hihi

Arina Shamsul said...

hahaha..takpe,sebab ni dah makan yang lain pulak kan?

nak coslow..ngeee..

9n0L4 said...

asek makan je ni. resepi whip potato takde ke? huhu. :)

ieda said...

nampk macam x sempat dihidang je tuu
dah dijamah makan ... x sempat kan dik ekkeke ;)

buat sendiri lebih sedap dan penuh kasih sayang ;)

Misya Mialen said...

Sedapnya;) sblm ni sy mmg sllu bt tp x ltk susu tepung.ltk susu pekat manis tu sikit.hihi.tp lps ni blh la try ltk susu pla.;)

izan mama mia said...

coslow mmg sedap..

mama aryan said...

wah senang je nak membuatnya ye,bole la cuba,tq kongsi resepi

Deq's Qienz said...

ermm coslow buatan sndiri...nak rasa cikit :)

are_lin@yu said...

sedapnya dah lama tak makan coslow..blh buat sendiri lagi senang kan ;-0

CheNamNam said...

nakk hiris kecik2 yang lemah nehhh...hahahha tapi coslow sedapkannn nak nak yang buat sendiri..freshhhh lagik...!!

wan nurul hezrina said...

suka coslow mmg shedap sangat..kalau buat sendiri lagi syokk bleh modified mana patut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
All Right Reserved © Cute Mama ~ Design By Mama Arina